Apolitični

Ideja o Superligi nije mrtva, još je i dobila vjetar u leđa…

 UEFA je u bizarnom slijedu događaja podvila rep pred ultimatumom suda koji ne priznaje

UEFA je sinoć odlučila da neće nametnuti nikakve sankcije trima klubovima koji su ostali odlučni u namjeri da osnuju Superligu. Nakon što je plan o zatvorenoj ligi rezerviranoj za elitu propao u manje od 48 sati, devet klubova je neslužbeno napustilo organizaciju (iako još uvijek nisu pronašli način da to učine i pravno), dok su Real Madrid, Barcelona i Juventus ostali vjerni ideju.

UEFA je tu devetoricu (Tottenham, Arsenal, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Atletico Madrid, Inter i Milan) odlučila samo „pecnuti po ruci”, ali je trojci odlučnih zaprijetila izbacivanjem iz Lige prvaka, uz veliku nočvanu kaznu. No, Trgovački sud u Madridu, gdje je Superliga osnovana, u travnju je donio presudu da bi se bilo kakva kazna UEFA-e kosila s tržišnim zakonima Europske unije.

UEFA je uz podršku FIFA-e ostala odlučna u nakani da klubove kazni, ujedno zaprijetivši da njihovi igrači neće smjeti nastupati za reprezentaciju te je u srpnju odlučila da će pričekati odluku Suda Europske unije. No, Marca je 20. rujna objavila da je sudac Manuel Ruiz de Lara UEFA-i dao ultimatum od pet dana da potvrdi kako će odustati od ideje o kažnjavanju trojca, jer će u protivnom snositi sankcije.

Ono što je uslijedilo jest poprilično bizarno. Iz UEFA-e su, naime, potvrdili da neće sankcionirati Real, Barcelonu i Juventus, da bi onda izjavili kako ne priznaju nadležnost suda pod čijim su ultimatumom podvili rep. A u posljednjoj epizodi ove apsurdne sapunice, UEFA je zatražila izuzeće Manuela Ruiza de Lare, optuživši ga za pristranost.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay