Apolitični

Ideja o muzeju Domovinskog rata u Splitu

Prema svemu sudeći grad podno Marjana uskoro bi trebao dobiti još jedan muzejski prostor. Naime, radi se o sveobuhvatnoj inicijativi da se u drugom gradu u Hrvatskoj osigura prostor i objelodani ideja o osnivanju Muzeja domovinskog rata koji bi čuvao sjećanja na ne tako davna vremena, a koji bi istodobno privlačio turiste kao još jedna atrakcija. Upravo o tome porazgovarali smo s jednim od začetnika ove kulturne ideje Ivicom Bubićem, predsjednikom Udruge veterana 158. brigade, šeste domobranske pukovnije, dakle, dvije splitske brigade iz Domovinskog rata.
U novije vrijeme, vrlo ste aktivni u društvenom i kulturnom životu splitskog podneblja. O čemu se točno radi ?
– Zajedno sa svojim kolegama iz Domovinskog rata i sada u miru, ponovno smo pokrenuli nešto o čemu je do sada bilo riječi, ali jednostavno nije bilo realizacije, a to je Muzej domovinskog rata u Splitu, ono što su hrvatski branitelji zaslužili, da svi zajedno dobijemo jedan muzej jer grad Split ima udarnu 4. gardijsku brigadu, u njemu su bila zapovjedništva za obranu srednje i sjeverne Dalmacije, zapovjedništvo HRM-a, i u prosjeku, jedan od najviše angažiranih gradova koji je dao najviše branitelja u Domovinskom ratu, njih preko četrdeset tisuća bilo ih je s područja Splita.
Za ovakav muzejski projekt od njene ideje do realizacije kao kulturno-povijesne institucije koliko je bilo potrebno uložiti vremena da bi se sve posložilo?
– S obzirom na lokalnu i županijsku podršku kojima se zahvaljujem, realno je za očekivati da će Split dobiti ovakav muzejski prostor, jednu velebnu ustanovu u kojoj će se prikazati što su to sve branitelji napravili u Domovinskom ratu.
Možemo li vašu buduću muzejsku ustanovu povezati s kulturnom i turističkom ponudom grada Splita kako bi domaći i strani gosti u dogledno vrijeme mogli posjetiti novi splitski muzej i tako više saznati o novijoj hrvatskoj povijesti?
– Pa, hvala Bogu, ako to bude nešto što se može ponuditi. Vjerujem da i može s obzirom na ono što smo mi i dogovorili. Znači, bit će jedan moderan muzej, primjerice, vidjeli smo jedan moderan muzej Sinjske alke u Sinju, nešto slično, ali još veće, bi trebalo biti u Splitu, i ukoliko mi dobijemo, a mislimo da je dužnost Vlade RH i Ministarstva obrane da dobijemo kapitalne artefakte, znači, tenkove, raketne bacače, helikoptere, zrakoplove, stoga vjerujem da će to biti itekako zanimljivo. Zašto? Zato što smo u prvom redu velika turistička destinacija, drugi grad po broju stanovnika u RH, ali i to da na ovom području gravitira preko milijun stanovnika. Znamo dobro kako je naša bolnica opterećena, koliko ljudi dolazi na Sveučilište u Splitu, te gledajući u širem području, ovaj Muzej ima razloga da bude, ono što se kaže, samo isplativ, normalno, nakon što ga napravimo i stavimo u funkciju.
Ivice, recite nam za kraj, kada bi novi muzej u gradu Splitu, Muzej Domovinskog rata, mogao pustiti kroz svoja vrata i prve goste?
– Ja doista vjerujem da je to period od pet godina, realno vrijeme da muzej bude dovršen i da građani Splita, branitelji i svi drugi dođu da pogledaju kako smo stvarali Domovinu.
Zahvaljujem na razgovoru.
– Hvala i vama.
Više u kategoriji: Kulturna baština
D. Šabić, mag. nov.