Apolitični

Iako se još čini kao daleki san, overturizam nas čeka već idućeg ljeta

Overtourism. Na pojam koji označava prekomjerni turistički promet u ove dvije godine gotovo da smo zaboravili. Kao i na sve njegove ozbiljne posljedice, od kvalitete života lokalaca, prevelike ovisnosti o turizmu pa sve do utjecaja na okoliš i klimatske promjene.

No s povratkom turističkog prometa, koji je sve izgledniji, puno je odredišta koja su se ovih dana prisjetila svog starog problema, hrpa smeća, zatrpanih prometnica, pretrpane kanalizacije, visokih cijena najma i kvadrata stanova.

A zaista, pokazalo se i ovog ljeta, manje je više. Opet je najbolji promet, uz naravno najveći prihod po gostu, ostvaren u luksuznom ili bar kvalitetnom smještaju, u luksuznim vilama traži se krevet više, pune se rezervacije skoro do sredine jeseni.

Održivi turizam povećava kvalitetu života u odredištu, stvara radna mjesta i razvoj zajednice, obogaćuje lokalnu kulturu, umjesto da izaziva iseljavanje stanovništva u gradovima poput Venecije ili Dubrovnika. Također, više nego prije pandemije turisti se izjašnjavaju da im je važno doživjeti baš tu lokalnu kulturu, saživjeti se s mjestom u koje dolaze.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay