Apolitični

I nakon Dubaija Dubai: Creek Tower bit će visok poput Mosora

Ono što su nekad bile Sjedinjene Države, danas su Ujedinjeni Arapski Emirati, a ono što je nekad bio New York, danas je Dubai. Barem kad su najviše građevine svijeta u pitanju. Trenutno najviši neboder na Zemlji, slavni dubajski 828 metara visoki toranj Burj Khalifa uskoro bi mogao biti nadmašen – u Dubaiju.

Tamo je prije nekoliko godina počela izgradnja Dubai Creek Towera, nepojmljivo visokog tornja koji bi sa svojih 1345 metara visine trebao prije svega služiti kao vidikovac, ali i kao pokusni kunić za testiranje novih granica u izgradnji visokih struktura. Da biste dobili predodžbu o dimenzijama tornja, to je otprilike nadmorska visina najvišeg vrha planine Mosor.

Gotovo sve je već poznato o Burj Khalifi, dovršenom 2009., ali još uvijek se ne zna kako će izgledati pogled na tu ikoničku dubajsku građevinu s budućeg pet kilometara udaljenog Creek Towera.

Predviđene visine od 1345 metara, taj bi toranj – ako doista bude sagrađen – trebao po visini nadmašiti Burj Khalifu za gotovo 500 metara. Njegova izgradnja počela je 2017. godine, ali dosad su napravljeni samo temelji: trebao je biti dovršen ove godine, no gradnja je prekinuta na neodređeno vrijeme zbog izbijanja pandemije…

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay