Apolitični

HYDROPANEL: Totalno drugačiji solarni paneli, ne proizvode električnu energiju, već – vodu!

Od solarnih panela koji proizvode vodu do ‘samopunećih’ aparata za kavu i hladnjaka za vodu, sve veći broj tehnoloških tvrtki nudi rješenja za prikupljanje pitke vode iz zraka

Cody Friesen, izvanredni profesor znanosti o materijalima na Državnom sveučilištu Arizone, razvio je hidropanel na solarni pogon koji apsorbira vodenu paru u velikim količinama kada je izložen Sunčevoj svjetlosti.

Friesen je 2014. nakon istraživanja hidropanela osnovao tvrtku Zero Mass Water. Danas se ona zove Source Global, posluje u više od 50 zemalja i ubraja se među jednoroge, odnosno brzorastuće firme čija se vrijednost procjenjuje na više od milijardu dolara.

Paneli koriste Sunčevu energiju za napajanje ventilatora koji uvlači zrak u uređaj. Unutar njega se nalazi gelsilicijeva dioksida za upijanje vlage. Molekule vode se akumuliraju i emitiraju kao vodena para jer Sunčeva energija podiže temperaturu ploče. Para se zatim kondenzira u tekućinu, u koju se dodaju minerali da bi bila pitka.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pexels.com – Photo by Los Muertos Crew: https://www.pexels.com/photo/solar-technician-installing-solar-panel-8853502/