Apolitični

Hvarski Festival umjetnosti posvećen lanternama

Grad Hvar svoj je život započeo kao luka. Upravo se zbog mornara iz južnih venecijanskih posjeda sagradila crkva sv. Venerande, kako bi na Hvaru imali svoju vjeru, da lakše prezime do sljedeće plovidbe, do sljedećeg vremena…

Unutar ovog utočišta, zahvaljujući njima, stoljećima su se izmjenjivali narodi, vjere i jezici.
Buka mora i žamor stoljeća utišala je te povike. Tišina je tek još jedan sloj na kamenim zidovima, a od mornara, kao i od lanterni, više se ništa ne očekuje. Ipak, na svojim životnim lutanjima, poput tih izgubljenih mornara i mi trebamo zvijezde koje će nas voditi, vjetar koji će nas goniti, lanterne koje će nam svijetliti i otok na kojemu ćemo ostati. U ovom gradu umjetnici su bili ti mornari, a luka je nekad bacala svjetla daleko. U glazbi, umjetnosti, životu, sve je moguće. Svjetlo postaje dijalog i lanterne više nisu same. A otok? Otok je uvijek bio odgovor.

Ovo su uvodne riječi Festivala umjetnosti posvećenog lanternama, koji će se održati na najsunčanijem hrvatskom otoku od 2.-6. kolovoza. Tamošnja turistička zajednica uz potporu grada kroz umjetnički, glazbeni i kulturni izričaj želi promovirati stoljetnu vrijednost svog kraja.
Poezija, recital, glazba, izložbe, okrugli stol na temu upravljanje hrvatskim kulturnim dobrima i druge zanimljive umjetničke radionice, dio su programa u kojem sudjeluju kako domaći tako i svjetski kulturni umjetnici, likovni kritičari, glazbenici koji će imati priliku u nekoliko dana živjeti na otoku sunca, ljepote i elitnog turizma.
„Hvar For Art III“ osmišljen je na način da kroz umjetnost i kulturu te hrvatska kulturna dobra promovira vrijednost otoka, ali i Dalmacije općenito koja u sebi nosi ogromne kulturno-umjetničke vrijednosti. Program započinje u nedjelju (2. kolovoza) otvaranjem istoimene izložbe od 21 sat ispred Venerande koja ljeti okuplja mlade ljude, goste, kao i kulturne umjetnike koji pristižu iz različitih krajeva svijeta.

Doći na Hvar pravi je užitak, jahte, plovila, različiti strani jezici, turisti iz cijelog svijeta, obilježje je ljetnog ozračja otoka koji promovira Hrvatsku na najmoderniji promotivni turistički način.
Riječ je o turističkom središtu otoka i jednom od najomiljenijih turističkih odredišta Dalmacije – gradić nasmijanih i ljubaznih žitelja gotovo u potpunosti predanih turizmu. Tako će biti i u dane Festivala umjetnosti s posebnim naglaskom na romantične i otoku prepoznatljive lanterne.

Više u kategoriji: Kultura; Turizam

Izvor i foto: tzhvar.hr

D. Šabić, mag. nov.