Apolitični

Hvar – hrvatska ljepota i 145 g. organiziranog turizma

Otok Hvar ubraja se u deset najljepših otoka na svijetu. Što je to što Hvar izdvaja iz niza od tisuću pitomih jadranskih otoka?

Hvar je smješten na sredini hrvatske obale Jadrana, na važnoj točki uzdužne i poprečne plovidbe Jadranskim morem, u središtu komunikacije sa Sredozemljem. Duboke i pitome uvale otoka osiguravale su uplovljavanje i komunikaciju još u prapovijesti i time omogućile naseljavanje otoka prije više od 5000 godina prije Krista.

Umjerena mediteranska klima s blagim i kišovitim zimama, te toplim i sunčanim ljetima pogodovala je bujnoj vegetaciji koja život na otoku čini ugodnim. Čisto more obiluje ribom, a osunčane otočke padine idealne su za uzgoj vinove loze, maslina, smokava i drugih mediteranskih kultura. Upravo grad Hvar ima najviši broj sunčanih sati godišnje –  2764.

Hvarske ljetne priredbe se ove godine tradicionalno organiziraju.Traju duže od ostalih ljetnih priredbi u Hrvatskoj obzirom kako su najavljena brojna gostovanja kvalitenih domaćih i stranih izvođača.

O sezoni i samom Hvaru se nema puno što dodati. U predsezoni imaju ozbiljnije posjetitelje kojih više zanima arhitektura i povjest grada ili prirodne znamenitosti otoka. U špici sezone nam dolaze posjetitelji koje više zanimaju izletišta gdje mogu provesti cijeli dan na kupanju, isto tako vezano uz neki lokal, restoran zbog vrhunske gastronomske ponude. Ostali, u manjem broju, se više koncentriraju na noćnu i dnevnu zabavu u jednom od Beach barova. Sve u svemu, moramo biti zadovoljni jer Hvar je ipak Hvar, što je samo po sebi jedan vid “brenda”.

Utvrđeno je, na otoku Hvaru borave ljudi već duže od 5000 godina. Nije ni čudo, naš otok je jedinstveno i lijepo mjesto. Nema te civilizacije i naroda iz nekad poznatog svijeta Mediterana, koj na otoku Hvaru nisu ostavili svoj trag. Trag, vidljiv i jasan, s prepoznatljivim ciljem. Bolji, ljepši, sigurniji život. Otok je simbol za izdvojenost i izolaciju.

More koje nas okružuje je naša sudbina. Dijeli nas od drugih i spaja sa svima. Otočani su zbog toga posebna vrsta. Vrijedi ih upoznati. Gostoljubivi, racionalni, tolerantni, vesele se životu na poseban način. Izolacija i istovremena povezanost sa svima, paradoks je koji traži od otočana drugačiji životni stav.

Danas, kao i nekad, luke su vrata otoku u okolni vanjski svijet. Kroz njih ulaze i kroz njih izlaze, preko njih dolaze neka nova vremena, a otočani su znali i znaju sa tim živjeti.

Izvor: TZ Hvar

D. Šabić, mag.nov.