Apolitični

Hvaljene predstave „Žena” Josipa Kosora i Molièreov „Tartuffe” u zagrebačkome HNK-u

Hvaljene predstave „Žena” Josipa Kosora u režiji Paola Magellija te Molièreov „Tartuffe” u režiji Eduarda Milera ovoga tjedna u zagrebačkome HNK-u!

Predbožićno vrijeme i prosinac označavaju početak ciklusa izvedbi slavnoga Orašara, božićne baletne bajke koja već više od stoljeća uveseljava domaću i svjetsku publiku. Aktualnu verziju baletne priče o djevojčici Klari koja ispod bora pronalazi nesvakidašnji dar, drvenoga orašara, s kojim proživi čudesne dogodovštine u izmaštanu svijetu, 2011. je režirao i koreografirao Derek Deane, želeći publiku barem nakratko odvesti u snove i svijet različit od našega, dočaravajući fantastično, čarobno, mitsko i legendarno. Izvedbe baleta Orašar na repertoaru HNK-a su u utorak, 6. prosinca, četvrtak, 8. prosinca te u subotu 10. prosinca. Ulaznice za kompletan ciklus izvedbi u prosincu i siječnju su rasprodane.

Poslije iznimno uspješne sezone, hvaljena predstava Žena, nastala prema dramskim tekstovima Žena i U Café du Dôme Josipa Kosora, u režiji Paola Magellija, bit će izvedena 7. prosinca u sklopu repertoara zagrebačkoga HNK-a posljednji put u ovoj godini. Tom predstavom zagrebački je HNK domaćoj publici približio dio opusa jednoga od najistaknutijih i najzakinutijih hrvatskih dramskih ekspresionista. Posljednje Kosorovo djelo, uprizoreno u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, bio je Požar strasti 1934. godine u režiji Branka Gavelle. Čak 82 godine poslije, Paolo Magelli razotkriva kazališni potencijal istinskoga ekspresionizma i upoznaje nove generacije s ovim zaboravljenim i široj publici, razmjerno nepoznatim piscem. Predstava Žena bit će izvedena u srijedu, 7. prosinca u 19,30. U njoj glume: Livio Badurina, Lana Barić, Nikša Kušelj, Milan Pleština, Goran Grgić, Zijad Gračić, Dora Lipovčan, Ivan Colarić, Petra Svrtan, Iva Mihalić, Jelena Perčin, Ana Begić, Silvijo Mumelaš.

Hvaljene predstave „Žena” Josipa Kosora u režiji Paola Magellija te Molièreov Tartuffe” u režiji Eduarda Milera ovoga tjedna u zagrebačkome HNK-u!

Kraj radnoga tjedna u nacionalnoj kući uključuje i jednu od posljednjih ovogodišnjih izvedbi predstave Tartuffe J. B. P. Molièrea u režiji Eduarda Milera te adaptaciji i dramaturgiji Žanine Mirčevske. Tartuffe je jedna od najslavnijih Molièreovih komedija, koja je izazvala burne reakcije još na praizvedbi 1664. godine te dva puta bila zabranjivana. Danas, kada smo bombardirani lažima i okruženi varalicama sa sviju strana, pravo je vrijeme za kazališni susret s licemjerom Tartuffeom. Komedija je konačno izvedena 1669. s golemim uspjehom i od tada ne silazi sa svjetskih pozornica. Predstava Tartuffe bit će izvedena u petak, 9. prosinca u 19.30. U predstavi glume: Mislav Čavajda, Goran Grgić, Vlasta Ramljak, Livio Badurina, Ivan Colarić, Luca Anić, Nikša Kušelj, Jadranka Đokić, Nina Violić, Mirta Zečević, Lana Barić.