Apolitični

HUP: Predstavljen program Copernicus vrijedan više od 10 milijardi eura

Venecija tone, Berlinski metro propada u zemlju, a površina zemlje se na pojedinim mjestima podigla i do dva metra nakon potresa u Japanu i nuklearne katastrofe u Fukushimi – podaci su poznati zahvaljujući programu Europske svemirske agencije i Europske komisije – Copernicus, teškom više od 10 milijardi eura, koji je u petak predstavljen u HUP-u. 

“Taj ambiciozan program prati i nadzire atmosferu, oceane i kopnene površine,a temelji se na sustavu satelita dizajniranih za opažanje Zemlje, a korištenje i primjena njegovih podataka otvaraju velike mogućnosti za hrvatsko gospodarstvo”, ističe se u priopćenju Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Profesor sa zagrebačkog Geodetskog fakulteta Željko Bačić naveo je kako studije Europske komisije pokazuju da će do 2030. za poslove neposredno vezane uz Copernicus biti otvoreno 48.000 radnih mjesta.

“Do 2035. biznis zasnovan na EO podacima i servisima bit će težak 131 milijardu eura. Budući da Hrvatska predstavlja jedan posto EU-a, možemo povući paralelu i reći da bi u Hrvatskoj samo ovaj segment digitalnog biznisa trebao tada iznositi 1,3 milijarde eura, što je danas iznos opsega ukupnog IT biznisa u Hrvatskoj”, rekao je Bačić. 

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: Pixabay