Apolitični

Humanistički instituti traže odbacivanje novog zakona o znanosti

Humanistički javni znanstveni instituti zatražili su u petak cjelovito odbacivanje novog zakona o znanosti i visokom obrazovanju jer ga smatraju nepopravljivim.

Koordinacija ravnatelja javnih znanstvenih instituta iz područja humanističkih znanosti uputila je očitovanje na Nacrt prijedloga Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, koji se trenutno “potpuno netransparentno” izrađuje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Podrobne primjedbe humanističkih instituta upućene Radnoj skupini za izradu zakona nisu usvojene, a sadržaj Nacrta ugrožava sustav znanosti u cijelosti, posebice humanističke znanosti koje su jedan od temeljnih nositelja kulturnog i nacionalnog identiteta, stoji u očitovanju.

Također, ističu da Nacrt obiluje neustavnim odredbama koje bi, ako se donesu u ovakvom obliku, predstavljale razvlaštenje Hrvatskog sabora kao najvišeg predstavničkog zakonodavnog tijela za područje znanosti i visokog obrazovanja, te udar na načelo trodiobe vlasti i autonomiju sveučilišta.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay