Apolitični

Hrvatskom društvu skladatelja rastu prihodi od zaštite autorskih prava

Hrvatsko društvo skladatelja predstavilo je u utorak navečer u Zagrebu poslovne rezultate prema kojima su tijekom prošle godine ukupno 263.314 glazbena djela korištena više od 7,3 milijuna puta, od kojih je prikupljeno, kad se odbiju davanja, ukupno 137,6 milijuna kuna.

Hrvatsko društvo skladatelja autorima i nositeljima prava će za prošlu godinu raspodijeliti gotovo 99 milijuna kuna autorskih naknada, što je čak 9,4 posto više nego u prethodnoj godini i novi je rekord, dodao je. U obračunima autorskih naknada za prošlu godinu sudjelovalo je 105 tisuća domaćih i inozemnih autora i nositelja prava.

Rast od čak 93 posto zabilježila su online i digitalna prava što je posljedica izravnog licenciranja hrvatskog repertoara na online glazbenim servisima kao što su YouTube, Google Play i Deezer u 40 zemalja svijeta, kazao je.

Iako glazbena industrija ne zauzima mnogo u ukupnoj kreativnoj industriji, oko sedam posto, u njoj radi veliki broj ljudi, posebno kao mladi poduzetnici, umjetnici koji se samozapošljavaju. Mi im osiguravamo sustav koji im omogućuje povrat investicije, kazao je Merčec.

Cijeli članak možete pročitati na: net.hr

Foto: Pixabay