Apolitični

Hrvatskoj predstoji niskougljična tranzicija društva i gospodarstva

Klimatske promjene odlučujuće su pitanje 21. stoljeća i veliki izazov za kreatore politika, industriju i društvo u cjelini. Preuzimanje odgovornosti za utjecaj na okoliš danas ima egzistencijalne, ekonomske i sigurnosne implikacije, a toj realnoj prijetnji zakonodavci diljem svijeta pokušavaju doskočiti postavljanjem ambicioznih ciljeva za smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Dugoročni cilj je postizanje nulte neto stope emisija – Net Zero za manje od tri desetljeća. Za njegovo ostvarenje potrebni su novi financijski instrumenti, ogromne razine ulaganja u obnovljive izvore energije, razvoj novih tehnologija za energetsku učinkovitost te hvatanje i skladištenje ugljika.

Europska komisija objavila je sredinom ožujka prijedlog Net-Zero Industry Acta koji predstavlja okvir mjera za poticanje proizvodnje čistih tehnologija u EU i putokaz za prijelaz na čistu energiju. 

Zakonska regulativa trebala bi ojačati otpornost i konkurentnost proizvodnje čistih tehnologija u EU, učiniti energetski sustav sigurnijim i održivijim te ubrzati ostvarenje klimatskih i energetskih ciljeva EU do 2030. Inicijativa je dio Europskog zelenog plana kojemu je ultimativni cilj da Europa postane prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. godine.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay