Apolitični

Hrvatskim korisnicima gotovo 390 tisuća eura potpore za fimske projekte iz Potprograma MEDIA

Iz Hrvatske su potporu u ukupnom iznosu od 135 tisuća eura dobila tri projekta. Animiranom projektu “Nutz” u produkciji tvrtke Recircle, čiji autorski tim, uz redatelja, scenarista i producenta Denisa Alentija, čine Vjekoslav Živković i Marija Ivšić, dodijeljeno je 60 tisuća eura, dok je 50 tisuća eura dodijeljeno igranom projektu ‘Jimmy L’ produkcijske tvrtke Telefilm, redatelja Pave Marinkovića i producenta Stanislava Babića.

Za kreativni dokumentarno-igrani projekt ‘Fiume o Morte!’ u produkciji udruge Restart, i u koprodukciji s Francuskom, Slovenijom i Italijom, redatelja Igora Bezinovića, producenata Tibora Kesera, Vanje Jambrović, Fabrizija Polpettinija i koproducentice Marine Gumzi, izdvojena su financijska sredstva u iznosu od 25 tisuća eura.

U kategoriji za potporu festivalima prijavilo se njih 95 iz 30 zemalja članica Potprograma MEDIA, a sredstva su osigurana za 33 filmska festivala, u ukupnom iznosu od 1,579.000 eura, a iz Hrvatske je potporu u iznosu od 41 tisuće eura dobio Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb.

U okviru automatske potpore distribuciji, u konkurenciji od 270 prijava iz 32 zemlje članice Potprograma MEDIA, financijska će sredstva dobiti 247 distributera i prodajnih zastupnika, u ukupnom iznosu od 22,876.108,69 eura.

Među njima je pet hrvatskih distributera s osiguranom potporom u iznosu od 213.852 eura. U ovoj su kategoriji potpore dobili hrvatski distributeri 2i Film, Blitz film i video distribucija, Discovery, Festival mediteranskog filma Split i Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival.