Apolitični

Hrvatski znanstvenici uputili apel: Potreban je konkretan plan zaštite Jadranskog mora! Promjene su galopirajuće…

Skupina hrvatskih znanstvenika uputila je javni apel u kojemu ističu da je potrebno donijeti agendu ili konkretan akcijski plan zaštite Jadranskog mora, neophodan za održivi razvoj hrvatskog društva, a njihovo pismo je u nedjelju dostavljeno iz udruge Eko Kvarner.

Znanstvenici, koji su u rujnu u Krku sudjelovali na stručnom skupu o ‘Pismenosti (poznavanju i razumijevanju) funkcioniranja ekosustava Jadranskog mora’, su u pismu upućenu predsjednicima Republike, Vlade, Hrvatskog sabora te javnosti naveli da se stručna i znanstvena istraživanja Jadranskog mora provode godinama, ali da nedostaju sustavna interdisciplinarna istraživanja koja bi objasnila ‘galopirajuće promjene’.

“U Jadranu se sve više pojavljuju različite nedomicilne, termofilne vrste riba, algi, bakterija i želatinoznih organizama. Mnoge od njih su invazivne, čak i otrovne. Dolazi do gubitka bioraznolikosti, a sve češće pojavljuju se intenzivna cvjetanja fitoplanktona i masovne pojave meduza, što ima i negativne posljedice na turizam”, navodi se.

Smatraju da je, zbog kompeticije u ishrani sitne plave ribe s novo unesenim vrstama želatinoznog makroplanktona u Jadran, za očekivati gubitke u ribarstvu.

“Uz to, plastični i drugi otpad postaje sve veći problem za živi svijet, s potencijalno dalekosežnim utjecajima na kvalitetu života u moru i zdravlje ljudi.”

Ukazali su i na problem nekontrolirane izgradnje uz obalu, kojom se, kažu, gube obalna čvrsta dna i pogodna mjesta za razmnožavanje organizama.

Cijeli članak možete pročitati na: more.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay