Apolitični

HRVATSKI TURIZAM: HTZ na Instagramu blokira fotografe koji promoviraju Hrvatsku, provjerili smo zašto

ZAŠTO Hrvatska turistička zajednica blokira cijeli niz fotografa na svom službenom Instagram profilu? Indexu se, naime, javilo nekoliko fotografa koji imaju profile na Instagramu putem kojih promoviraju ljepote naše zemlje, a nakon što ih je bez ikakve obavijesti blokirala Hrvatska turistička zajednica.

Nakon upita o blokiranima počeli skidati blokade

“Izuzetno je loše blokirati osobe koje rade na promidžbi Hrvatske”, žali nam se jedna od blokiranih fotografkinja. Iz Hrvatske turističke zajednice žale se kako su blokirali samo one koji “kradu”, “lažno se predstavljaju” i “s kojima su u sudskom procesu”. Kako smo istražili, većina optužbi HTZ-a ne stoji. Da je tome tako, uvjerili smo se i po tome što su nakon našeg upita o fotografima neki profili odblokirani.

“Trudimo se, radimo njihov posao, a oni nas blokiraju”

“Toliko se trudimo i umjesto da nam pruže ruku jer radimo u globalu i njihov posao oni nas sve blokiraju”, požalio se jedan od blokiranih fotografa. No nitko od njih ne razumije zašto se to radi. 

HTZ: Problem su autorska prava i krivo predstavljanje

“Do sada smo imali na svojim društvenim mrežama uspješnu suradnju s fotografima, no nažalost s jednim smo fotografom bili primorani prekinuti suradnju zbog upitnosti postojanja valjanog autorskog prava nad fotografijom koju je objavila kao svoju te nam isto pismeno potvrdila. Naime, treća osoba se javila kao autor sporne fotografije te je u tijeku sudski postupak vezan uz autorsko pravo”, kažu nam iz HTZ-a, ne navodeći o kome je riječ.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay