Apolitični

„Hrvatski svjetionici”- Ljubitelji fotografije, evo prilike – dostavite svoj primjerak hrvatskog svjetionika!

Plovput d.o.o. Split i Fotoklub Split organiziraju izložbu fotografija pod nazivom „Hrvatski svjetionici” s ciljem podizanja svijesti o potrebi očuvanja kulturno-povijesne baštine i njegovanja hrvatske pomorske tradicije.
Na izložbi sa svojim radovima mogu sudjelovati svi građani koji se bave fotografijom, amaterski i profesionalno. Najbolje od dostavljenih fotografija bit će postavljene na izložbi u Galeriji Fotokluba Split povodom dana Sv. Nikole, čije se otvorenje planira na dan 5. prosinca 2016. godine. Isti radovi će u sklopu pokretne izložbe Hrvatski svjetionici biti predstavljeni na postavama budućih izložbi širom svijeta, a u organizaciji Društva Plovput i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske (www.plovput-exhibition.com).
OPIS TEME
Hrvatski svjetionici su najveći i najpoznatiji objekti pomorske sigurnosti, svi odreda izgrađeni tijekom 19. stoljeća, uz napomenu kako će se 2018. godine slaviti 200. godišnjica organizirane svjetioničarske službe na Jadranu, začeta izgradnjom najstarijeg među njima, pomorskog svjetionika „Rt Savudrija”.

Cilj izložbe „Hrvatski svjetionici”

Društvo Plovput i Fotoklub Split izložbom žele ukazati na problem očuvanja svjetionika, njihove obnove u skladu s najvišim standardima zaštite kulturno-povijesne baštine i ekološkog okruženja. Na neizravan način tako se predstavlja potreba i obveza osiguranja uvjeta sigurne plovidbe, isto tako njihova originalna i atraktivna turistička valorizacija, kao i hrvatski turizam općenito. Ispravan put u odabiru načina njihove obnove i korištenja uz poštivanje visokih ekoloških zahtjeva zapravo je i priča o održivom razvoju hrvatskog dijela Mediterana.

UVJETI SUDJELOVANJA
Fotografije se šalju elektroničkom poštom na e-mail adresu: info@fotoklubsplit.hr ili zeljko.visic@plovput.hr ili na CD/DVD mediju na adresu: Fotoklub Split, Marmontova 5, 21000 Split.
Fotografije trebaju biti u digitalnom obliku, najmanje veličine 2500 piksela na kraćoj strani, u tiff ili jpg formatu (high quality).
Naziv fotografije treba sadržavati ime i prezime autora/autorice, naziv fotografije kao i redni broj fotografije.
Pojedinac može poslati najviše do 5 fotografija. Pravo sudjelovanja imaju fotografije koje do sada nisu izlagane na pokretnoj izložbi fotografija u organizaciji Društva Plovput.
Fotografije za izložbu odabrat će tročlani žiri u sastavu kojega će biti dva predstavnika Fotokluba Split i jedan predstavnik Plovputa.
Žiri će dodijeliti i interesantne nagrade: jednu prvu i jednu drugu nagradu.
KALENDAR
Radovi se zaprimaju zaključno s datumom: 11. studenoga 2016.
Objava rezultata: 15. studenoga 2016.
Izložba i podjela nagrada: 5. prosinca 2016. (ponedjeljak)

S nestrpljenjem i radošću očekujemo vaše radove. Za sva pitanja vezana uz izložbu javite se u tvrtku Plovput d.o.o. na e-mail: zeljko.visic@plovput.hr ili na broj telefona 099/3906111, te u Fotoklub Split na e-mail: info@fotoklubsplit.hr ili na broj telefona 021/347597.