Apolitični

Hrvatski sommelier klub na Dioklecijanovoj amfori

Hrvatski sommelier klub na Dioklecijanovoj amfori

Za one koji ne znaju, Hrvatski sommelier klub (HSK) je neprofitna udruga građana koja djeluje u Hrvatskoj od 1993., a kao članica Svjetskog udruženja sommeliera (L’Association de la Sommellerie Internationale – ASI) od 1994. godine. Jedan od osnivača je i Franjo Francem koji je na dužnosti dopredsjednika kluba koji je također prisustvovao organiziranom gastro programu Dioklecijanova amfora.

U razgovoru za Apolitični portal otkriva nam kako je glavna zadaća HSK-a napredak profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi hrane i pića i edukacija profesionalaca, ali i građanstva. To podrazumijeva i promociju hrvatskog vinarstva, kao i prezentaciju Hrvatske u što boljem turističkom, ugostiteljskom i vinarskom svjetlu u svijetu, što se uspješno ostvaruje zahvaljujući natjecanjima i sastancima u organizaciji Međunarodnog udruženja sommeliera.

Također je podsjetio da HSK također sudjeluje na mnogim domaćim manifestacijama vezanim za kulturu stola i vina, a u proljeće 1996. u organizaciji HSK održan kongres Svjetskog udruženja sommeliera u Hrvatskoj kada su uz Zagreb, sudionici posjetili i kutjevačke podrume, Plitvička jezera itd. Njegov posjet Splitu bio je očaravajući hvaleći ovdašnju gastronomiju i evidentni turistički napredak.