Apolitični

Hrvatski snimatelji protiv novog zakona: nakon 70 godina drastično će nam srozati status

Prije desetak dana u javnu raspravu pušten je Nacrt prijedloga Zakona o autorskom i srodnim pravima, koji je službeno podnio Državni zavod za intelektualno vlasništvo.

Na prijedlog zakona, kojim se dodatno reguliraju pojedina autorska prava, reagirali su hrvatski filmski snimatelji. Njihovi predstavnici tvrde da su nakon 70 godina izbačeni iz pozicije koautora, a podršku su im dali međunarodne udruge i cijenjeni redatelji kao što su Rajko Grlić, Dalibor Matanić, Kristijan Milić i Hrvoje Hribar.

SNIMATELJI SE ŠKOLUJU KAO AUTORI

Time se, kaže Sablić, snimatelje iz pozicije koautora prebacuje među profesionalce, odnosno tehničare, umjesto umjetnika. “Snimatelji se svode na nivo profesionalca, koji za svoj posao dobiva honorar i s time bi prestao naš odnos s produkcijom i redateljem. Ne bi imali nikakvog utjecaja na postupke niti izmjene unutar filma”, kaže.

Snimatelji se školuju na akademiji kao umjetnici i autori, kaže Sablić, a ne tehničari. Kada bi se njihova pozicija svela na tehničku izvedbu, snimatelji više ne bi spadali u umjetničko-kreativna zvanja, već u tehnička.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay