Apolitični

Hrvatski puhački orkestar – gradska glazba Imotski, ponos svoga grada i imotske krajine


Prije 144 godine, točnije 1870. utemeljena je Gradska glazba u Imotskom. Neki pak dokumenti daju naslutiti da je glazba i prije postojala, no ipak ta godina uzima se kao godina rođenja danas najboljeg puhačkog orkestra u Hrvatskoj.
Za današnju generaciju imotskih glazbara u Imotskom se kaže,da su oni jedini i pravi izvozni artikl iz Imotskog i Imotske krajine. Ma koliko to nekome izgledalo pomalo i smiješno u tome ima itekako puno istine.
Naime, HPO Gradska glazba Imotski peterostruki je prvak Hrvatske, te najbolji amaterski puhački orkestar u ovom dijelu Europe. Na neslužbenim natjecanjima najboljih orkestara Europe koji se redovito održava u Italiji u mjestu Riva del Garde, Imoćani su u dva navrata osvojili izvanredno drugo mjesto.

Dapače, na nedavnom natjecanju član ocjenjivačkog suda iz Francuske bio je do kraja iskren kazavši: Zaista ste najbolji, bez obzira na sveukupni zbir bodova koji su više- manje tehničke naravi.
I sada, komparacija navedene teze kako je imotska glazba jedini izvozni artikl Imotskog, sa stvarnim stanjem u Imotskom. Grad i krajina u kojoj je gospodarstvo u totalnom kolapsu i gdje se na razna izbirljiva europska i svjetska tržišta mogu prodati jedino i samo extra proizvodi, Imotskog nema ni pod mikroskopom.No, kada u tu istu Europu krenu članovi imotske gradske glazbe, onda se itekako u glazbenim krugovima zna za Imotski i za Hrvatsku. Dovoljan, smatramo, razlog za tvrdnju o izvoznom artiklu.

Zašto sve ovo rekosmo? Jednostavno da ustvrdimo kako Imoćani imaju itekakav potencijal . Upravo tu dolazimo do fenomena zvanog Imotska glazba. Kada je sredinom devedesetih godina glazbu,koja je bila tek mala grupica entuzijasta koja je svirala po lokalnim proslavama, sprovodima svojih sugrađana, preuzeo tada mlađahni profesor glazbe i vrsni trombonista Ivan Glibota-Crni, stvari su se okrenule naglavačke. Dakako, u pozitivnom smislu. Glibota je okupio ponajprije solidan kadar unutar ustrojstva same glazbe. Potom je krenuo u stručno obrazovanje mladih. Paralelno je utemeljio i nižu glazbenu školu. Onda su malo, po malo došli rezultati. Mladi su iskoraknuli i stručni rad se isplatio. Već 2000. godine, točnije 14.listopada na državnom natjecanju najboljih orkestara u Ravnoj Gori u Gorskom kotaru, Imoćani uvjerljivo osvajaju prvo mjesto. Poslije te godine sve ono što se događalo bijaše i ostade slatka glazbena imotska povijest. Osvajaju se još četiri državne titule. Dapače, jedne godine Imoćani i ne odlaze na natjecanje u Novi Vinodolski jer stručnjaci iz organizacije natjecanja poručuju kako je bolje da Imoćani ostanu kod kuće kako ne bi negativno djelovali i stvarali kompleks manje vrijednosti ostalim orkestrima. Nevjerojatno,ali istinito.! Zatim dolaze priznanja sa Europskih natjecanja,potom,nastupi u Njemačkoj, Mađarskoj, Austriji, Italiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, da o nastupima širom Hrvatske i ne govorimo. I gdje su god došli ostavili su neizbrisiv trag. Preko njih promovirao se Imotski, Imotska krajina, u konačnici i Hrvatska.Trenutačno se niti jedno službeno natjecanje puhačkih amaterskih orkestara u Europi i ne može zamisliti bez Imoćana.
Dolaze i druga priznanja, baš ovoga ljeta. Imotski glazbari pozvani su i nastupaju na otvaranju Dubrovačkih ljetnih igara, Splitskog ljeta gdje oduševljavaju svojim nastupom u Verdijevoj Aidi. Pa gdje je kraj tim glazbenicima?
-Ne vidim ga, riječi su maestra Glibote, jer toliko talenata, toliko volje za radom, za ne vjerovati. Znam da priznanja, nagrade, laskaju i privlače mlade da se uključuju u redove naše glazbe, ali u današnje vrijeme računala, sofisticiranih mobitela, zabave svake vrste, ja jednostavno nemam problema sa dolaskom na probe. Da ih imam tijekom cijeloga tjedna, svaku večer, svi bi dolazili. I dakako, ako još radite pedantno i stručno uspjeh je zagarantiran, veli Glibota.

No, prof. Glibota zaboravi još jednu bitnu stvar, a to je činjenica da je glazba rasla i oplemenjivala se, paralelno s rastom imotske glazbene škole dr. Fra Ivan Glibotić. Ta, već poznata glazbena institucija u Hrvatskoj s obzirom na činjenicu da njeni učenici imaju više od stotinu raznih državnih nagrada, svu sili regionalnih priznanja, da već sada na podijima diljem svijeta nastupaju vrhunski pijanisti, trombonisti, trubači, ponikli iz imotske glazbene škole ,kamen je temeljac i za napredovanje glazbe. U glazbi trenutačno svira 98 posto onih koji su završili razrede te škole učeći pod paskom vrhunskih stručnjaka. Kada vizualno pogledate sastav imotske glazbe, izgleda vam kako u njoj sviraju klinci, djeca, no sve su to već iskusni i obučeni glazbenici. Upravo takvi garantiraju budućnost HPO Gradske glazbe Imotski.
Stoga za kraj poziv svim čitateljima Terracon –news-a, koji su eto tek sada upoznali fenomen imotskih glazbara, samo mala poruka. Dođite nekada u Imotski ili pak doznajte gdje negdje u blizini vašega grada imaju ti imotski majstori svirači koncert i uvjerite se u istinitost ovoga teksta.


Tekst i foto: Velimir Braco Ćosić