Apolitični

Hrvatski projekt Gruntek – nudi digitalno upravljanje stvarnim vrtom smještenim na sat vremena od Zagreba!

U Zagrebu je pokrenut projekt Gruntek koji korisnicima pruža digitalno rješenje uzgoja organskog domaćeg povrća – i to putem digitalne platforme, što ga čini svojevrsnim “Farmvilleom u stvarnom životu”. Ovaj primjer “pametnog vrta” predstavlja iskorak prema digitalizaciji poljoprivrede, a primjer je suradnje poduzetništva i lokalne poljoprivredne zadruge.

Uzgoj pravog povrća preko Interneta

Za razliku spomenute igre Farmville, vrtovi Grunteka su stvarno iskustvo i nalaze se sat vremena vožnje od Zagreba, u okolici Čazme. Na web stranici www.mojgruntek.hr korisnici osmišljavaju svoj vrt. Za pojedinačne gredice odabiru neko od eko povrća u tom trenutku dostupnoga za sadnju. Pritom dobivaju podatke o vremenu berbe i očekivanoj količini uroda, a tijekom mjeseci rasta povrća objavljuju se o informacije o napretku vrta i o očekivanom vremenu berbe.

U Grunteku uzgojeno povrće može biti dostavljeno ili ga vlasnici vrtova mogu doći sami ubrati na Gruntek. Web stranica ujedno je i aplikacija putem koje će korisnici osim pregledavanja sadržaja, moći pratiti i razvoj svog vrta uz foto i video zapise. Tipičan vrt na Grunteku ima 8 gredica, a svaka gredica 5 m2. Cijena najma jednog takvog vrta na ovoj platformi je 399 kuna mjesečno, u slučaju mjesečne pretplate, ili 199 kuna mjesečno za godišnju pretplatu.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay