Apolitični

Hrvatski povijesni muzej objavio web stranicu s tisuću originalnih dokumenata

U nedostatku muzejskog prostora i iščekivanju preseljenja u novu zgradu, Hrvatski povijesni muzej (HPM) objavio je web stranicu “Sjećanja na 20. stoljeće: Izbor dokumenata iz osobnih i obiteljskih ostavština HPM-a”, s više od tisuću originalnih dokumenata koji inače vjerojatno ne bi bili izloženi javnosti.

Vrijednost stranice je u tome što kroz pojedinačne i osobne sudbine govori o povijesti ovih prostora, rečeno je u srijedu na predstavljanju, te ukazuje na bogatu građu Muzeja i vrijedan rad njegovih stručnjaka te poziva da se pitanje prostora Hrvatskog povijesnog muzeja konačno riješi.

“Osnovni sadržaj je podijeljen u jedanaest cjelina, ostavština s dokumentarnom građom, od dnevničkih zapisa i dokumenata o školovanju ili vojnoj službi do razglednica i korespondencije koja svjedoči o osobnim događajima, ali i općoj situaciji i vremenu u kojoj su nastali”, rekla je autoricu. Dubravka Peić Čaldarović, muzejska savjetnica u Hrvatskom povijesnom muzeju.

Po njezinim riječima, ta skupina izvora bit će korisna istraživačima povijesti 20. stoljeća, ali i predstavnicima drugih humanističkih znanosti, psiholozima, povjesničarima umjetnosti, pedagozima, pravnicima, liječnicima, studentima.

“Nastavnici povijesti u školama također mi mogli izdvojiti određeni broj dokumenata sa stranica i zainteresirati učenike da čitaju izvore i analiziraju ih. Tako bi promijenili stil podučavanja, a da pritom ne moraju izaći iz učionice”, smatra.

Peić Čaldarović ističe kako je to tek mali dio dokumentarne zbirke Muzeja. “U budućnosti planiramo nadopuniti sadržaje, povezati pojedine podteme, uvesti audio zapise, tako da projekt s vremenom postane multimedijski i interaktivni”, najavila je.

Sve se može pogledati na http://sjecanjana20st.hismus.hr/hr/.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: Shutterstock