Apolitični

Hrvatski nacionalni parkovi za 2023. pripremaju velike novosti

U našem najvećem i najpoznatijem nacionalnom parku, Plitvičkima jezerima, punom parom nastavlja se s ulaganjima.

‘Tijekom 2023. godine nastavit ćemo s ulaganjima u rekonstrukciju postojećih ugostiteljskih objekata kako bismo ih prilagodili suvremenim turističkim potrebama i standardima’, odgovaraju iz Uprave NP-a Plitvička jezera te ove godine planiraju ulaganja u rekonstrukciju hotela Plitvice, Bellevue i Grabovac kako bi se podigla razina kvalitete usluge i omogućilo dulje zadržavanje turista.

Na popisu je i izgradnja prezentacijskog centra. Gotova je projektna dokumentacija, ishođene su sve potrebne dozvole pa, kažu nam, opravdano vjeruju da će doći do realizacije. Ukupno bi ove godine u NP Plitvička jezera trebali investirati gotovo 30 milijuna eura.

Optimistično su u novu godinu zakoračili i u NP-u Krka. Kroz njega se lani prošetalo također više od milijun posjetitelja. 

NP-u Sjeverni Velebit spremaju se na rekonstrukciju Premužićeve staze, koja obilježava 90 godina, a riječ je o remek-djelu graditeljstva jer je građena kao suhozid. Rekonstruirat će se i Velebitski botanički vrt, a na popisu za revitalizaciju je visokoplaninska travnjačka površina kroz tradicionalnu ispašu u ljetnim mjesecima kako bi se povratkom tradicionalnog stočarstva očuvali raznolikost, bogatstvo i ljepota travnjaka. Obnovit će se i lokva na Sjevernom Velebitu.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay