Apolitični

Hrvatski muzeji u prošloj godini izgubili čak 4 milijuna posjetitelja

Muzeji su se uslijed pandemije i u 2021. našli u nezavidnoj situaciji, manje posjetitelja i prihoda ‘novo normalno’ je za sektor u cijelome svijetu, a hrvatske, osobito zagrebačke muzeje u oporavku dodatno opterećuju i posljedice prošlogodišnjih potresa

Proteklu godinu muzeji se nisu zatvarali zbog koronavirusa, štoviše među sigurnijim su mjestima što se tiče potencijalne zaraze, a na ruku im je išla i dobra turistička sezona zahvaljujući kojoj je pad posjeta muzejima djelomično zaustavljen.

Ravnateljica MDC-a Maja Kocijan kaže kako se ‘covid burn-out’, iscrpljenost koronom, počela osjećati i u muzejskom sektoru koji je globalno pokošen pandemijom. Muzeji se u nekim zemljama zatvaraju po četvrti put, a izgubljene su milijarde dolara. Udruženje kalifornijskih muzeja je procijenilo da su ih zatvaranja stajala pet milijardi dolara prihoda.

“Izgubljeni su i milijuni posjetitelja, samo su hrvatski muzeji prošle godine ostali bez četiri milijuna, pandemija je zatvorila na tisuće radnih mjesta, engleski muzeji u prvoj su godini morali otpustiti 4000 ljudi, a neki su se našli u situaciji da su bili prisiljeni na, u svijetu muzeja najtežu odluku, prodaju muzejske građe kako bi opstali i zadržali zaposlene”, rekla je.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay