Apolitični

Hrvatski mladi književnici na Sajmu knjiga u Frankfurtu

Međunarodni sajam knjiga u Frankfurtu ove godine održava se od 19. do 23. listopada, a pod motom „Oni dolaze – 7 veličanstvenih mladih autora”, predstavit će se i hrvatski mladi književnici.

68. izdanje sajma knjiga u Frankfurtu i ove godine nastavlja dugogodišnju tradiciju okupljanja izdavačkih kuća, autora, književnika, prevoditelja i filmskih producenata iz svijeta, a ove godine posebnu priliku prezentacije imat će sedam mladih hrvatskih književnih nada.

Ovogodišnji međunarodni Sajam knjige u Frankfurtu organiziran je u suradnji Ministarstva kulture Republike Hrvatske i udruge Brod kulture i Zagreba.

U okviru teme ovogodišnjeg nastupa „Hrvatska: povijest – kultura – život” predstavit će se sedam mladih književnika iz različitih dijelova zemlje: Katja GrcićIva TkalecRužica AščićBorna VujčićValent PavlićIvan Jozić i Zoran Antičević.

Prilika prezentirati svoje književne radove na ovako prestižnom sajmu od velike je važnosti za mlade umjetnike, a sami naglašavaju da su svjesni važnosti prezentacije koja im je pružena.

Predsjednik udruge Brod kulture iz Zagreba, Igor Gerenčen, naglašava kako je ovogodišnja tema „Hrvatska: povijest – život – kultura” vizualni temelj za prikazivanje onoga što Hrvatska zapravo i jest. Gerenčen naglašava kako su mladi književnici kojima je ukazana prilika predstavljanja na prestižnom Sajmu knjiga u Frankfurtu, nagrađivani književnici koje je hrvatska publika već prepoznala, ali da to ne umanjuje njihovu zahvalnost prilici koja im je pružena.

U sklopu sajma bit će postavljen i  štand, tj. prostor za sedamnaest hrvatskih nakladnika te mjesto brojnih razgovora, autorima, urednicima i novinarima. Zamjenica ministra kulture Ana Lederer naglasila je kako će štand biti postavljen i prezentiran u otvorenim okvirima kako bi se naglasila dobrodošla atmosfera i poziv svim zainteresiranima da se zaustave na štandu, razgledaju, komentiraju, upoznaju se i razgovaraju. Izgled štanda osmislila je hrvatska dizajnerica Draga Komparak, a u sklopu štanda bit će predstavljen i hrvatski dizajn te će biti prezentirano deset plakata hrvatskih gradova i kulturnog turizma.