Apolitični

Hrvatski fotografi na 33. FIAP bijenalu crno-bijele fotografije

Hrvatski fotografi, njih deset te njihovi  autorski radovi sredinom kolovoza u južnokorejskom Gyeongju predstavljat će hrvatsku nacionalnu fotografiju na 33. FIAP bijenalu.
Svjetska federacija umjetničke fotografije ljubiteljima profesionalne fotografije, poznatija kao FIAP, te Društvo fotografskih umjetnika Južne Koreje pozvali su brojne fotografe i fotografske saveze da pošalju svoje fotografije na Natječaj za izbor nacionalne kolekcije fotografija kako bi ušle u izbor za 33. FIAP bijenalu crno-bijele fotografije. Bijenale će se održati sredinom kolovoza ove godine u Južnoj Koreji.
Nakon što je FIAP objavio poziv fotografima da pošalju svoja autorska djela, i Hrvatski fotosavez objavio je natječaj za odabir najboljih radova, najvještijih autora koji bi trebali predstavljati hrvatsku nacionalnu fotografiju na 33. FIAP bijenalu. Nacionalni savezi imali su mogućnost odabrati deset fotografija unutar svoje kolekcije, jednu od svakog autora, a svi radovi su morali biti u okvirima teme i prezentacijski prikladni najavljenom fotografskom događaju.

Hrvatski fotografi


Izbornik za hrvatsko predstavljanje nacionalne fotografije u Južnoj Koreji bio je povjesničar umjetnosti Tihomir Milovac, viši kustos u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.
Između 501 fotografije, koje je poslalo 59 različitih autora, odabrano je deset radova kao odraz i prikaz hrvatske fotografije. Autori čiji radovi će biti predstavljeni na prestižnom bijenalu su Ante Jaša, Helena Stojaković, Višnja Makek, Sandra Štimić, Franjo Lukač, Tihomir Franov, Vesna Špoljar, Željko Grganić, Nenad Martić i Ivan Galić.
Cijeli popis autora i nazive njihovih radova možete pogledati na službenoj stranici Hrvatskog foto saveza http://www.hrvatski-fotosavez.hr/?content=318 .


Autori fotografija dolaze iz različitih dijelova zemlje te su svi individualno pristupili natječaju. Iako su svi fotografi pratili određene smjernice i okvire pri prijavi za bijenale, svaka fotografija je autentična i posebna. Spoj ovih deset radova u jedno zajedničko predstavljanje, u Južnoj Koreji hrvatsku će fotografiju predstavili onakvu kakva ona i jest, iskrena i poetična.
Svim autorima čestitamo na mogućnosti predstavljanja svojih radova na prestižnom 33. FIAP bijenalu u Južnoj Koreji te se nadamo da će njihove radovi vidjeti i prepoznati brojna svjetska umjetnička i kulturna lica.