Apolitični

Hrvatski filmovi premijerno na filmskom festivalu u Rotterdamu

Svjetske premijere u programu Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu, koji se održava od 25. siječnja do 5. veljače, imat će čak tri hrvatska filma, izvijestio je HAVC

U program Short & Mid-length, među više od stotinu filmova, uvršten je kratkometražni eksperimentalni film “Ingresso Animali Vivi” Igora Grubića.

U istoj sekciji je i eksperimentalno-dokumentarni film “Horror Vacui” Borisa Poljaka, koji kaže da je zadovoljan što mu film ima svjetsku premijeru u Rotterdamu, pogotovo poznavajući visoke filmske kriterije koji je taj festival postavio, zbog čega i je tako cijenjen među autorima iz cijeloga svijeta.

U sekciji Harbour je dugometražni dokumentarno-igrani film “Polako nikuda” Damira Čučića, koji je prvi put na tom festivalu gostovao prije 15 godina, što mu je bio okidač za buduće bavljenje dugometražnim filmom.

Ista sekcija donosi i nagrađivani prvijenac Jurja Lerotića, “Sigurno mjesto”, hrvatskog kandidata za nominaciju za nagradu Oscar, koji upravo igra u kinima.

International Film Festival Rotterdam jedan je od najvećih i najutjecajnijih filmskih festivala koji određuje buduće filmske trendove i nove filmaše. Direktorica festivala je od 2020. Vanja Kaluđerčić iz Pule.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay