Apolitični

Hrvatski filmaši u 6 godina ‘povukli‘ iz EU-a rekordnih 6.563.446€, za razvoj 49 dugometražnih filmova i TV serija

Desk Kreativne Europe – Ureda MEDIA Hrvatske na čelu s voditeljicom Martinom Petrović ovih dana slavi odlične rezultate postignute od 2014. do 2020. godine.

Kako smo od Martine doznali u prijašnjem intervjuu, Desk ima savjetodavnu ulogu, pružajući savjete i odgovarajući na upite hrvatskih filmskih i televizijskih profesionalaca i autora videoigara u svezi s različitim strategijama financiranja i kriterija prihvatljivosti njihovih projekata za sufinanciranje u okvirima EU, a u sklopu Potprograma MEDIA.

Ukupni iznos koji su hrvatski korisnici uspjeli osigurati putem 11 različitih poziva Potprograma MEDIA od 2014. do 2020. je rekordnih 6.563.446 eura, što je puno više od iznosa za prethodno razdoblje od 2008. do 2013. godine.

Tako i naše filmaše počinju sve češće zvati na različite radionice u drugim zemljama, oni sudjeluju u različitim vrstama edukacije i sve su prisutniji na europskoj, odnosno međunarodnoj sceni. Zahvaljujući ovom iznosu osigurana je potpora za razvoj 49 hrvatskih dugometražnih hrvatskih filmova i TV serija te jedan kratki animirani film (pojedinačni i skupni projekti), dva televizijska projekta i četiri hrvatske videoigre. Također, 14 hrvatskih kina osiguralo je potporu putem jedinstvene mreže kina Europa Cinemas, a deset hrvatskih distributera za distribuciju europskog filma.

Festival mediteranskog filma Split i projekt razvoja publike “Kino Mediteran” uspješni su nacionalni i lokalni primjeri razvoja publike iza kojih stoji Alen Munitić i njegov tim. Moram priznati da je te 2014. godine Alen prvi put prijavio “Kino Mediteran” u sklopu poziva za razvoj publike. Europska komisija je odmah prepoznala vrijednost projekta i nekako mu dala tzv. financijski vjetar u leđa, odnosno poticaj da nastavi ulagati i razvijati projekt.

Znam da na početku nije bilo jednostavno pronaći odgovarajuće partnere na nacionalnoj i lokalnoj razini, ali danas se “Kino Mediteran” predstavlja kao uspješan primjer razvoja publike, kako na razini Hrvatske, tako i na razini Europe, a Alen je čest gost predavač na konferencijama Europe Cinemas te u sklopu događanja DKE – Ureda MEDIA RH.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay