Apolitični

Hrvatski band Keops koncertira posvuda po EU. Vrijeme je da ih predstavimo…

Često čujem komentare kako je Hrvatska metal scena zamrla, te da današnji klinci slušaju samo trap i trending hitove popularne video aplikacije, pa vam zato želim dati do znanja kako glasine nisu točne. Itekako smo iznjedrili mnoštvo kvalitetnih bendova koji osvajaju pozornice i publiku diljem Europe i svijeta. Jedan od tih bendova su i Keops.

Ova sjajna petorka okupila je članove iz raznih krajeva lijepe naše. Startali su s nešto mekšim zvukom no s drugim albumom Lice sudbine (2015), decki su otišli u malo progresivniji i moderniji zvuk i osvojili tuzemnu i inozemnu publiku.

2022. Izdali su i svoj posljednji album Road to perdition, a trenutno su na turneji po Europi. Tim povodom, iskoristili smo priliku da nam ispričaju malo više o sebi, novom albumu i životu na turneji.

Pa evo za početak, predstavite se još jednom našim čitateljima.

Bruno: Mi smo hrvatski band Keops, koji je prije par godina okrenuo svoju karijeru na engleski jezik i vratio se svojoj ljubavi koja se zove metal. Došlo je do promjene članova u bendu i nakon toga do snimanja novog albuma i potpisivanja sa njemačkim labelom NoCut Entertainment. Isti label je objavio naš album “Road To Perdition” prošle godine i trenutno radimo na njegovoj promociji a uskoro ulazimo u studio i snimamo novi materijal.

13.travnja započeli ste europsku turneju, u kojim ste sve gradovima svirali do sada i gdje je publika ostavila najveći dojam na vas?

Zoki: Zasad smo prošli kroz Njemačku, Nizozemsku, Švicarsku i Italiju i u svakom gradu imamo dobar prijem od publike, ali definitivno se vidi da je Njemačka naše tržište pa smo i najzadovoljniji bili s koncertima u Bochumu, Münchenu i Stuttgartu. Danas smo nakon Italije ponovno u Njemačkoj, u Saarbrückenu i očekujem da će se nastaviti dobar niz koncerata.

S kojim bendovima biste najradije dijelili pozornicu, koji su vam uzori?

Zoki: Svaki član benda ima neke svoje favorite, ali generalno se najbolje osjećamo kada sviramo s bendovima stilski sličnima našoj glazbi. Ja osobno bi htio da zasviramo s velikim old-school bendovima poput Iron Maiden, Judas Priest, Saxon i sl., ali ima i hrpa mladih bendova u usponu s kojima bi se dobro uklopili poput Beast in Black, Myrath i dr.

Cijeli članak i ostatak intervjua možete pročitati na: soundguardian.com