Apolitični

Hrvatski autori glazbe zarađuju i od Facebooka, Instagrama i TikToka. Trenutačno licencirano 11 digitalnih servisa

Služba zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, HDS ZAMP, objavio je kako su potpisali ugovor kojim se licencira glazbeni repertoar domaćih autora i njihovih članova na društvenoj mreži TikTok. Ovo je već ovakav treći veliki ugovor o licenciranju potpisan ove godine, jer su ranije potpisani i ugovori s Facebookom (što uključuje i Instagram) te s Netflixom.

Ugovor s ovim servisima i društvenim mrežama za autore glazbe, odnosno nositelje autorskih prava, znači da će, primjerice, svaki puta kada se u TikTok videima koristi neko njihovo djelo, ZAMP te podatke obraditi i autorima isplatiti njihove honorare temeljem dostavljenih izvještaja platforme.

HDS ZAMP dodatno najavljuje i kako će u narednom obračunu, tijekom listopada, domaći autori na svoje račune prvi puta primiti autorske honorare sa servisa Spotify, Deezer, YouTube i Google Music.

ZAMP-OVI LICENCIRANI SERVISI

U Hrvatskoj je trenutačno licencirano 11 digitalnih servisa: YouTube, Google Music, Spotify, Apple Music, Deezer, Netflix, TikTok, Facebook (i Instagram), Zorro Tunes, Soundtrack your brand (namijenjen poslovnim korisnicima) i A1 Xplore Music (isključivo za korisnike A1 mreže).

Cijeli članak možete pročitati na:

Foto: Pixabay