Apolitični

Hrvatski “AI boom” u velikom je zamahu!

U Zagrebu je jučer otvorena dvodnevna konferencija AI2Future koja okuplja hrvatsku AI zajednicu kompanija i startupova koji razvijaju rješenja bazirana na umjetnoj inteligenciji. Među ključnim temama o kojima se raspravljalo bila je i pozicija umjetne inteligencije kao ključne strateške razvojne odrednice te potreba da se usvoji regulativa za nacionalni AI Sandbox.

Na početku su Željko Krizmanić i Mislav Malenica podsjetili na promjene i pomak koji je postignut u posljednjih nekoliko godina tijekom kojih je hrvatska AI zajednica značajno porasla. Mislav Malenica rekao je kako će umjetna inteligencija transformirati svijet u čemu i Hrvatska treba sudjelovati. Upravo iz tog razloga, kako bi sudjelovali u stvaranju bolje budućnosti, pokrenuli su platformu CroAI. Podsjetio je i na projekte koje su do sada pokrenuli poput tečaja Elements of AI, sudjelovanja u AI Forumu, objavu prve verzije AI Landscape i drugih.

Također, posebno je naglasio kako je Hrvatska, uz Njemačku i Francusku jedna od osnivača European AI Foruma, mjesta za razgovore između vodećih poduzetnika, predstavnika akademske zajednice i političara na području umjetne inteligencije.

Hajdi Ćenan predstavila je novi hrvatski AI Landscape koji je pokazao, kako je komentirala – da je hrvatski AI boom u punom zamahu. Povećao se broj kompanija i startupova uključenih u AI scenu, kao i investicije i prihodi na ovom tržištu.

Davor Runje je kao jedan od najvećih problema tržišta naglasio suradnju, odnosno slabu suradnju s akademskom zajednicom. Na fakultetima je puno talenata koji se dovoljno ne iskorištavaju te smatra da bi suradnja akademske zajednice i privatnog sektora, kao i pristup EU fondovima uvelike pomogli daljnjem razvoju tržišta. 

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay