Apolitični

‘Hrvatske vode‘ traže dodatne kanale za ‘napajanje‘ Splita i okolice: Jadro je ugrožen, voda bi mogla stizati iz Trilja i Zakučca. Razlog nisu 300.000 stanovnika, nego turizam!

Izvor rijeke Jadro jedini je zahvat vode za gotovo 300 tisuća stanovnika koji žive na području od Podstrane, preko Splita, Klisa, Solina, Kaštela i Trogira, do Segeta i otoka Čiova.

Slijev je ugrožen prvenstveno zbog gradnje, koja je bila strogo zabranjena na njegovu području do devedesetih godina, pa tijekom zadnjih nekoliko godina, dijelom i zbog sve strožih EU-ovih parametara mutnoće, voda nakon velikih kiša nije ispravna za piće.

Zbog ovisnosti o samo jednom vodozahvatu, u slučaju većeg incidenta sa zagađenjem izvorišta to bi, radi veličine i naseljenosti srca Dalmacije, moglo imati katastrofalne posljedice ne samo za splitski, nego i za hrvatski turizam, procijenili su stručnjaci iz Instituta za turizam u svojoj Studiji prihvatnih kapaciteta Splitsko-dalmatinske županije.

Vodoopskrba s Jadra za sada nema tehnički razrađeno alternativno rješenje, a kao najčešća opcija već se godinama spominje dovod vode s rijeke Cetine. “Hrvatske vode” raspisale su javnu nabavu za izradu analize varijantnih rješenja za dovod vode na područje Splita iz alternativnih pravaca.

Novi ‘izvor‘ je nužan, već smo na granici…

Turizam nije jedini razlog zašto se ne bismo smjeli oslanjati samo na tisućljetni izvor Jadra. Ako bi Hrvatska jednoga dana ipak ponovno htjela razvijati industriju (naravno, ne onu zagađivačku), to u ovim okolnostima ne bi mogla, zbog turizma i ograničenih kapaciteta vode.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay