Apolitični

Hrvatska u nekoliko godina dobila 70 malih luksuznih hotela: Odlične rezultate i širenje biznisa koči jedan problem

Najbolje rezultate bilježe oni najluksuzniji, većinom kategorizirani kao ‘heritage hoteli’, neki već u premijernoj sezoni imaju odlične rezultate, a rezervacije se protežu do duboko u jesen.

Iako je do željene tranzicije dijela obiteljskog smještaja u hotelski sektor još dug put, u Hrvatskoj vidljivo raste segment luksuznih boutique hotela, čiji je broj danas za četvrtinu veći nego prije šest godina, pri čemu imamo najviše hotela s 4 zvjezdice, a najveći rast bilježe oni s 5 zvjezdica.

Kako se radi o smještajnim segmentu koji ima veću profitabilnost i brži povrat ulaganja od ostalih, a u pandemiji se pokazao kao vrlo otporan, uz pomoć brojki iz eVisitora koje nam je ustupila Hrvatska turistička zajednica napravili smo pregled tržišta koje i u ovoj sezoni prijavljuje visoku popunjenost.

Najbolje rezultate pritom bilježe oni najluksuzniji, većinom kategorizirani kao “heritage hoteli”, iako statistika pokazuje da se cijeli segment bar popunjenošću nije vratio na predpandemijske brojke, bar do kraja srpnja.

“I zadnje tri godine pokazale su nam da je ovaj segment hotelijerstva najpropulzivniji, i to je smjer za koji bismo se trebali zalagati, te očekujem da će privući sve više ulagača”, kaže Kruno Kapetanović, vlasnik Hotela Navis u Opatiji, koji posluje osam godina. Ova je zbog inflacije i rata za sve počela manje opušteno nego 2021., no Navis je do kraja lipnja imao rast noćenja od 25% u odnosu na lani, te 16% u prvih 7 mjeseci.

Za širenje biznisa boutique hotela glavnu prepreku Dunatov vidi nedostatak educiranog kadra, no i dalje je atraktivan segment uzmemo li u obzir da je konzervativna projekcija povrata za Dunatove dvore 10 godina.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay