Apolitični

Hrvatska s najvećim padom cijene plina za kućanstva u Europskoj uniji

Hrvatska je u drugoj polovini prošle godine zabilježila najveći pad cijene plina za kućanstva među zemljama Europske unije, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

U prosjeku su cijene struje za kućanstva u EU u drugoj polovini 2018. porasle 3,5 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije i iznosile su 21,1 euro za 100 kilovat-sati kWh, izračunali su u Eurostatu. Time su ostale gotovo nepromijenjene u odnosu na najvišu razinu u prethodnih 10 godina, dosegnutu u drugoj polovini 2015. godine.

U drugoj polovini prošle godine najviše su na godišnjoj razini porasle cijene plina za kućanstva, iskazane u domaćoj valuti, u Irskoj, za 17,3 posto. Slijedi Bugarska s poskupljenjem plina za kućanstva za 16,5 posto, te Švedska gdje je taj energent poskupio 16,4 posto.

Hrvatska je pak u drugoj polovini 2018. bilježila najveći pad prosječne cijene plina za kućanstva iskazane u kunama, za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, napominju u Eurostatu. Slijedi Portugal s pojeftinjenjem plina za 1,9 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay