Apolitični

Hrvatska nedovoljno digitalno zrela, temelj transformacije su ljudi

Održan okrugli stol „Digitalizacija u Hrvatskoj: Industrija 4.0“ u organizaciji Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore.

„Digitalna transformacija je puno više od same tehnologije“, jedan je od zaključaka prvog okruglog stola  pod nazivom „Industrija 4.0“ iz serije „Digitalizacija u Hrvatskoj“. 

Da je digitalizacija puno više od same tehnologije istaknuo je i Marin Bek, direktor Ascalie d.o.o.: „Preduvjet digitalizirane proizvodnje su educirani ljudi. Mnoga hrvatska poduzeća još nisu započela digitalizaciju te ih čeka dug i izazovan put. Cilj svake digitalne transformacije trebala bi biti cjelokupna optimizacija poslovanja, a ne nepotrebno prikupljanje podataka koji se ne mogu iskoristiti.“

Končar d.d. sa stoljetnom tradicijom, u svojoj praksi je odlučio upotrijebiti uz pojmove digitalizacije i digitalne transformacije i pojam digitalne evolucije, kako je rekao Božidar Poldrugač, član Uprave Končar d.d. zadužen za digitalizaciju. „Moramo uzeti u obzir sve ono što je bilo prije. Često puta razgovaramo kako modernizirati naš proizvodni portfelj. Potrebno je osigurati poveznicu između onog što je bilo prije prema novome, koristeći nove tehnološke mogućnosti. Razvoj ljudskih potencijala i interdisciplinarnost ključni su faktori na tom putu“.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay