Apolitični

Hrvatska izabrana za domaćina najprestižnijeg fuzijskog simpozija – SOFT 2020

Na 30. Simpoziju o fuzijskoj tehnologiji (SOFT 2018), najprestižnijem bienalnom događanju u ovom području u Europi, Republika Hrvatska je izabrana za domaćina Simpozija 2020 godine. Izbor Hrvatske kao domaćina, a Dubrovnika kao lokacije ovog jedinstvenog Simpozija, veliko je priznanje hrvatskim znanstvenicima koji se bave istraživanjem u području fuzijske energije okupljenih u Hrvatskoj fuzijskoj jedinici (CRU) sa sjedištem na Institutu Ruđer Bošković (IRB).

Ovogodišnji Simpozij otvoren je u prekrasnom ambijentu grčkog amfiteatra Taormina na Siciliji i potukao je sve dosadašnje rekorde. SOFT 2018, održan u Giardini Naxosu, privukao je preko tisuću sudionika u tjednu prepunom predavanja, rasprava i susreta s fuzijskom industrijom.

Izbor Hrvatske stiže u pravom trenutku kad Hrvatska u partnerstvu sa Španjolskom iščekuje raspisivanje natječaja za gradnju linearnog akceleratora DONES, ukupno vrijednog 550 milijuna eura, koji bi bio financiran kroz strukture fondove EU, uz potporu Europske komisije.

Naime, projekti DONES i ITER sjajna su prilika i za naše visokotehnološke tvrtke. Na ITER-u su svoj dio kolača već našle hrvatske tvrtke INETEC – Institut za nuklearnu tehnologiju, Monting Power Systems te Primakon, a puno je još poslova na ITER-u i DONES-u gdje bi i ostalih od 20 tvrtki registriranih pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca moglo naći svoje mjesto.

Inače, podsjetimo se, DONES je ključni uređaj za testiranje otpornosti na zračenje svih materijala za DEMO, demonstracijskog fuzijskog reaktora koji će proizvoditi električnu energiju ključnog u realizaciji Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER).

Projekt ITER jedan je od najambicioznijih energetskih projekata u svijetu danas i smatra se najsloženijim uređajem u povijesti civilizacije. Njegov cilj je ovladati energijom fuzije, odnosno postići tzv. goruću plazmu ne bi li dobili ‘komadić Sunca na Zemlji’ do 2035.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay