Apolitični

Hrvatska ima priliku postati EU laboratorij za testiranje AI prototipa

Umjetna inteligencija i svi na njoj temeljeni proizvodi regulirat će se uredbom, objavila je Europska komisija. To znači da će sve zemlje članice u svoje zakonodavstvo morati implementirati uredbu koja će vrijediti za sve jednako i bez iznimke. Europska komisija predložila je niz pravila i mjera s ciljem, poručili su, da Europa postane svjetski predvodnik u pouzdanoj umjetnoj inteligenciji.

Što je AI sandbox

U udruzi CroAI, pak, u opširnom dokumentu prijedloga uredbe iščitali su i priliku za Hrvatsku. Naime, uredba zagovara uspostavljanje prostora za sigurno testiranje novih AI rješenja (eng. AI sandbox) kako bi se pomoglo njihovo istraživanje i razvoj, a upravo taj dio uspostave testnog područja prilika je za Hrvatsku. Mislav Malenica, predsjednik udruge CroAI, ističe kako EK ovom uredbom zadaje jasan okvir, ali ostavlja prostor za proaktivnost kako bi se pronašle najbolje prakse.

– Mi ne želimo biti pasivni, želimo preuzeti inicijativu i ubrzati proces stvaranja sigurnog okruženja za razvoj i primjenu umjetne inteligencije koje je istovremeno dovoljno fleksibilno da mogu nastajati novi startupi i globalno konkurentna rješenja – smatra Malenica.

Kako to u CroAI vide priliku za Hrvatsku, dodatno nam je pojasnila Milly Doolan, direktorica lobističke tvrtke EuroNavigator i voditeljica javnih politika udruge CroAI. – Uredbom su predložene i mjere za podršku inovacija, koje su nama i našim članovima izuzetno važne. U tom kontekstu zakonodavni „pješčanici“ (sandboxes) prepoznati su kao alat za promociju umjetne inteligencije. Dapače, uredba predlaže da se oni uspostave na razini jedne ili više država članica.

Jako smo zadovoljni da su istaknuti na ovaj način s obzirom na to da smo se za taj pristup založili u svojemu stajalištu na Bijelu knjigu o AI prije godinu dana. Pješčanik je zapravo laboratorij, odnosno testno okruženje koje na siguran način omogućava testiranje AI prototipa. Npr., Cro AI je dio konzorcija koji je nacionalni kandidat za Europski digitalni centar za inovacije (EDIH) u području AI inovacija u zdravstvu, AI4Health.Cro. Jedna od naših glavnih aktivnosti bit će omogućavanje inovatorima da testiraju svoj proizvod u inkubacijskoj, tj. testnoj fazi.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay