Apolitični

Hrvatska – Domovina je i naših iseljenika

Hrvati su tipičan narod iseljenika. Stoljećima su bježali pred turskim osvajačima i naseljavali se u obližnjim dijelovima Austrije, Ugarske i Italije. Poslije su odlazili u Ameriku i dalje, sve do Australije, Novog Zelanda i Južne Afrike. Od samih početaka iseljavanja pa do najnovijeg doba svaka je veća tragedija u Hrvatskoj završavala novim valom izbjeglica i iseljenika. Iseljavanje Hrvata u prekomorske zemlje dio je europskih migracijskih procesa, koji su poprimili masovne razmjere u posljednjim desetljećima 19. stoljeća. Stotine tisuća Hrvata koji su se od tada iseljavali danas žive na nekoliko kontinenata i sa svojim potomcima broje više od dva i pol milijuna ljudi. Posljedica tako masovnog egzodusa je nepobitna činjenica da već više od stotinjak godina postoje dvije Hrvatske. Jedna je na hrvatskom etničkom i državnom prostoru, na kojemu su Hrvati odolijevali napadima sa svih strana.

Druga je iseljena Hrvatska – Hrvati izvan domovine. O hrvatskim iseljenicima i njihovim potomcima danas postoji brojna literatura na hrvatskom jeziku, ali i na jezicima zemalja u kojima žive. Činjenica je da su se prvi i važniji radovi pojavili u iseljeništvu. Mnoge disertacije, studije i knjige tiskane su u iseljeništvu, navlastito zato što se o iseljenoj Hrvatskoj u domovini nije moglo dovoljno objektivno i iscrpno pisati. Ono što se nije moglo reći u domovini, moglo se i moralo reći u zemljama gdje su živjele stotine tisuća Hrvata. Tamo su Hrvati prosvjedovali, govorili i pisali kako bi upoznali javnost u novoj domovini s teškim prilikama u Hrvatskoj i pridobili ih za pomoć oslobođenju hrvatskog naroda. O tome su sačuvani vrijedni podaci i svjedočanstva. Napose je važna podrška iseljenih Hrvata u doba raspada bivše države i njihova moralna, politička, materijalna i vojna pomoć u Domovinskom ratu i uspostavi neovisne Hrvatske. Od tada naši brojni iseljenici dolaze u svoju Domovinu zbog rodbine, prijatelja ili pak ulaganja u Hrvatsku, a i razmišljanja o trajnom povratku.

Jedna od tih je i gđa. Jadranka Mamić koja se rodila u Kaliforniji, tamo živi, ali već desetak godina u vrijeme ljetnih praznika, kupanja i ljepote koje nudi prekrasno more dolazi uz zemlju svoga oca, a mama joj je iz Francuske.

[audio_mp3 url=”http://apoliticni.hr/wp-content/uploads/Jadranka-Mamić.mp3″]

Foto: Jadranka Mamić

Više u kategoriji: Osobe, Život

D.Šabić