Apolitični

Hrvatska će pristupiti izjavi o suradnji u uspostavi europskog partnerstva za blockchain

Hrvatska će pristupiti izjavi o suradnji kojom se uspostavlja Europsko partnerstvo za tehnologiju lanca blokova (engl. blockchain), odlučila je u četvrtak hrvatska Vlada.

Upravo zbog nepromjenjivosti podataka blockchain tehnologija je izuzetna. Kada se neki podatak jednom zapiše, on više nije izmjenjiv. Kada se pogriješi, napravit će se ponovna radnja kojom se prethodna poništiti, no obje radnje ostaju zapisane u blockchain tehnologiji”, objašnjava Horvat.

Ističe se i kako je blockchain tehnologija nezamjenjiv alat za sustav zemljišnih knjiga, katastra i drugih registara podataka, pa se tako npr. u Švedskoj, Estoniji i nekim državama Sjedinjenih Američkih Država zemljišne knjige (gruntovnica) “upisuje” i distribuira kroz blockchain (svaka kupovina nekretnine, darovanje ili opterećenje bilježi se kao transakcija).

Također se navodi i kako se kroz povijest mnogih država zna kako je bilo poteškoća i manipulacija u procesima prebrojavanja izbornih rezultata, a blockchain će u potpunosti ukloniti tu mogućnost.

Kada bi postojao državni/javni registar diploma, magisterija i doktorata u blockchainu kao distribuirana baza podataka, ne bi se dešavale situacije krivotvorenja diploma, što bi, kako se navodi, bitno smanjilo vrijeme i novac koji se troši na provjeru diploma ili doktorata, a kako je riječ o nepromjenjivim podacima to znači i onemogućavanje korupcije i manipulacije.

Cijeli članak možete pročitati na: vijesti.hrt.hr

Foto: Pixabay