Apolitični

Hrvatska bi mogla prva u svijetu brojati ljude u zatvorenim prostorijama i na otvorenim mjestima putem WiFi signala

Prvi dio mjerenja i modeliranja stručnjaci Aduro ideje planiraju završiti do kraja siječnja iduće godine.

U vrijeme pandemije kada je distanca više pravilo nego preporuka, tvrtka Aduro ideja sredinom kolovoza predstavila je IT sustav kojim će, kako objašnjava projektni menadžer tvrtke Siniša Nikolić, moći izbrojati ljude u zatvorenim prostorijama i na otvorenim mjestima mjerenjem oscilacije signala na WiFi elektromagnetskom polju.

Svima dostupna

Primarna namjena zamišljena je u sigurnosnom području, od masovnih sigurnosnih alarmnih sustava koji govore ima li ili nema ljudi u prostoriji ili na nekom teritoriju, pa sve do specijalizirane primjene u obliku zaštite državne granice u sprječavanju ilegalnog prelazaka.

“Kod mjerenja oscilacije signala služimo se isključivo jednostavnim WiFi primopredajnikom koji radi na 2.4 GHz frekvenciji koja je javna, a time i svima dostupna. Za analizu signala koristimo različite tehnike, od statističke analize do strojnog učenja”, objašnjava.

Nikolić

Brojanje pojedinaca u mnoštvu ključna je tehnologija za kontrolu gužve i javnu sigurnost. Te informacije pružaju sigurnosne smjernice za javna mjesta.

No primjena, kaže Nikolić, može biti raznolika; od stvaranja pametnih zgrada koje optimiziraju potrošnju energije na temelju broja ljudi, maloprodajni trgovci mogu bolje planirati poslovanje na temelju informacija koji dijelovi trgovina su najviše posjećeni; pametni gradovi mogu bolje planirati svoje resurse na temelju procjena koji su dijelovi grada više posjećeni ili napučeni.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay