Apolitični

Hrvatima propisuju jeftine lijekove za depresiju koji izazivaju ovisnost

U Hrvatskoj se za liječenje depresija previše koriste jeftiniji lijekovi, koji uzrokuju psihološku i fizičku ovisnost, rezultati su usporednog istraživanja između Hrvatske i Švedske koji će biti objavljen u međunarodnom časopisu.

Skupina hrvatskih i švedskih stručnjaka pripremila je za objavu u online časopisu ‘Expert Review of Pharmacoeconomics & Outcomes’ rezultate istraživanja upotrebe psihotropnih lijekova, u kojem je otkriveno da se u Hrvatskoj najviše propisuju benzodiazepini, a u Švedskoj antidepresivi.

U Hrvatskoj benzodiazepine na recept propisuju liječnici opće i obiteljske medicine i psihijatri, dok je u Švedskoj i neki drugim zemljama upotreba benzodiazepina ograničena.

Liječnici opće prakse u Hrvatskoj propisuju benzodiazepine umjesto antidepresiva za liječenje depresije jer su jeftiniji od antidepresiva.

Benzodiazepini uzrokuju ovisnost nakon šest tjedana primjene i stvaraju trajan problem. Zbog toga se, prema švedskom Nacionalnom savezu za zdravlje i dobrobit, smatraju potencijalno neprikladnim lijekovima, ističe se u članku.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay