Apolitični

Hrvatica u Meksiku: “Ovdje možete kupiti vozačku dozvolu, režije su jeftinije za 30 posto nego u Europi”

Suzana Bosnić Majcenić rođena je u Splitu, odrasla na Korčuli, studirala u Zagrebu, a posljednjih šest godina živi u gradu Santiago de Querétaru u Meksiku.

“Najlakše se bilo naviknuti na sunčane dane koji pozitivno utječu na raspoloženje. Nema onog trajnog sivila i potištenosti zbog nedostatka plavog neba. Režije i namirnice jeftinije su oko 30 posto u odnosu na Europu. A tu je i fantastična hrana. Kad me lokalci pitaju sviđa li mi se meksička hrana, oduševe se nakon što im kažem da sam prije Meksika bila vegetarijanka. Meksička je hrana toliko bogata, ukusna, raznovrsna i bila bi blasfemija živjeti ovdje, a ne jesti tradicionalnu hranu koja se uglavnom temelji na mesu i ribi.”

“Nadali smo se da će barem u bankama, bolnicama, agencijama za nekretnine službenici govoriti engleski, međutim muž i ja smo tijekom prvih mjeseci sve ključne stvari obavili imajući za saveznika Google prevoditelja: otvaranje računa u banci, unajmljivanje stana, kupnju auta, hospitalizaciju, odlazak zubaru… Naravno, cilj nam je bio što prije naučiti španjolski, ali to se ne događa preko noći, a život i obaveze ne čekaju.”

Cijeli članak možete pročitati na: punkufer.dnevnik.hr

Foto: Pixabay