Apolitični

Hrvati u novom postavu Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku: u kući besmrtnika sad su i Knifer, Iveković i Stilinović

Prošlog vikenda njujorška MoMA predstavila je novi postav u svojih 20 od ukupno 60 galerija i među brojnim radovima raspoređenim na tri kata našli su se i neki s potpisom hrvatskih umjetnika. Dakako, ne bilo kojih. Julije Knifer dobio je zapaženo mjesto u galeriji “Touching the Void” (Dodirujući prazninu) koja predstavlja djela nekih od najznamenitijih predstavnika minimalizma, dok su Sanja Iveković i Mladen Stilinović zastupljeni u segmentu nazvanom “After the Wall” (Nakon zida). Radovi spomenutih umjetnika dio su MoMA-ina fundusa i već su ranije izlagani u ovom muzeju kroz tematske izložbe.

Novi postav koji zauzima trećinu galerijskog prostora prva je faza ambicioznog plana čuvenog muzeja da redovito rotira svoju kolekciju, a počeo je prošle godine kada je MoMA svečano otvorila svoju obnovljenu i proširenu zgradu.

“Česta kritika postava bila je da je umjetnost izvan Zapadne Europe i Sjeverne Amerike isključena, kao i radovi ženskih umjetnica te umjetnika afričko-američkog porijekla“, rekla je za Jutarnji list tim povodom Ana Janevski, kustosica Odjela za medije u MoMa-i.

Najveća zamjerka je da su nazivi pojedinih galerija nejasni pa čak i čudni te da je novi postav više za insajdere nego za prosječne gledatelje kojima bi mogao biti zbunjujući i težak za razumijevanje.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay