Apolitični

Hrvati sve više plaćaju beskontaktno, a 62 posto želi plaćati mobitelom

Za plaćanja, čak i ona do 100 kuna, sve se više oslanjamo na kartice, pokazuju rezultati redovnog istraživanja MasterIndex, koje je za kompaniju Mastercard provela agencija Improve. Istraživanje je pokazalo da korisnici bankarskih usluga u Hrvatskoj idu ukorak s evolucijom plaćanja – gotovo svi koriste se karticama, kupuju online, a beskontaktno plaćaju osam puta više nego prije pet godina.

„Istraživanje je potvrdilo da Hrvati idu ukorak s globalnim trendovima, no i dalje postoji mnogo mjesta za napredak kad je riječ o prihvatu. Svaki ugostiteljski objekt koji želi privući i zadržati goste mora imati POS uređaj, dok su trgovine nezamislive bez njih. Posebno se to odnosi na hrvatsko priobalje u koje dolazi velik broj stranih turista. Promjene valuta ograničavaju potrošnju, a gosti mogu odustati od kupnje određene usluge samo zato što u tom trenutku ne raspolažu s dovoljno gotovine. Kartice su sve popularnije jer su praktične. Ljudi sve više cijene svoje vrijeme i u svakom trenutku žele brzinu i jednostavnost, tako i kod plaćanja“, istaknula je direktorica kompanije Mastercard u Hrvatskoj Sanja Žigić.

Čak 86 % korisnika kartica u Hrvatskoj kupuje online. Među njima prednjače ispitanici s višim primanjima, više razine obrazovanja te ispitanici iz Dalmacije.

Gotovo dvije trećine ispitanika (62 %) zainteresirano je za plaćanje mobitelom, a posebno oni najmlađi i obrazovaniji. Uz to, 52 % ispitanika zainteresirano je i za inovativnije načine plaćanja, a riječ je o plaćanju mobilnom aplikacijom.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay