Apolitični

Hrvace: Održan glazbeno-scenski spektakl “Bitka za Vukovar-kako smo branili grad i Hrvatsku”

Hrvace: Održan glazbeno-scenski spektakl “Bitka za Vukovar-kako smo branili grad i Hrvatsku”

U sportskoj dvorani OŠ Dinko Šimunović, u organizaciji Općine Hrvace i HKUD-a Peruća, održan je glazbeno-scenski spektakl “Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku”, piše Ferata.

U sat i pol programa prikazan je film o obrani Vukovara, a tijekom projekcije korišteno je puno specijalnih svjetlosnih i zvučnih efekata kojima je kod nazočnih gledatelja stvarao osjećaj kao da se nalaze u ratnom vihoru Grada heroja.

Veći dio predstave odvijao se u potpuno zamračenom prostoru, a iz tame su izvirali glasovi glumaca koji su se isprepletali sa zvukovima sirene opće opasnosti, prelijetanjem zrakoplova, eksplozijama, granatama, urlicima i ostalim strahotama ratnog vihora.

Istovremeno, uz odabrane pjesme koje sve negativne ratne strahote pretvaraju u pozitivnost i optimizam, nastupili su članice i članovi HKUD-a Peruća u tradicionalnim narodnim nošnjama cetinskog kraja, pokazujući time zajedništvo hrvatskog naroda. U sklopu filma predstavljene su dvije knjige – ’58’ HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca autora Damira Markuša te ‘Bitka za Vukovar’ Damira Plavšića.

Uz prigodni film o obrani Vukovara i promociji knjiga, predstavljena je izložba ratnih fotografija HOS-a u Domovinskom ratu, piše Ferata.

U ime organizatora vukovarskim braniteljima i svim nazočnima u dvorani prigodno su se obratili načelnik Općine Hrvace Dinko Bošnjak i predsjednik mladeži HDZ-a Hrvaca Ante Doljanin, te su Damiru Markušu i Damiru Plavšiću, kao i koordinatoru ovog događaja Anti Zorici-Mikuli uručili prigodne zahvalnice, u znak dobrodošlice i organizacije cijelog programa. Za pomoć pri organizaciji i promociji, zahvalnice su dobili i OŠ ‘Dinko Šimunović’, KUD Peruća, Hit radio i portal Ferata.

Uz veliki pljesak prisutnih u dvorani, na kraju predstave legendarni namještač Sinjske alke Josip Joko Runje, Damiru Plavšiću i Damiru Markušu poklonio je alke, najavljujući time Svečanu Sinjsku alku u Gradu heroju koja će se održati 6. svibnja, piše Ferata.