Apolitični

HPO Gradska glazba Imotski u punom sjaju nastupa diljem Lijepe Naše

Darujemo vam priču o najboljoj i gotovo najstarijoj limenoj glazbi u Hrvatskoj. U središtu pozornosti nalazi se Puhački orkestar Gradska glazba Imotski koji je svoje prve glazbene korake uradio još daleke 1870. godine. Kroz svoje djelovanje glazba je odgojila niz generacija, svirajući i uveličavajući sve važnije događaje u imotskom kraju i Dalmaciji, bilo svečane, vesele ili tužne.

Zahvaljujući ustrajnom radu i vrhunskoj suradnji s Glazbenom školom Dr. fra Ivan Glibotić Imotski, stvarana je i promovirana nova generacija mladih Imoćana.

Već 15-ak godina to je ponajbolji puhački orkestar u Hrvatskoj, a posljednjih osam godina, kad god se pojavi na državnom Susretu hrvatskih puhačkih orkestara uvijek je uvjerljivo najbolji. Krasi ga i rečenica uvaženog profesora i dirigenta Mladena Tarbuka od prije nekoliko godina: „Gradska glazba Imotski je prvi amaterski simfonijski puhački orkestar u Hrvatskoj“. Ova rečenica sjajno zvuči za sve one koji su svojim neumornim radom, ljubavlju i poštovanjem utkali, davši cijeloga sebe, u uspjeh gradske glazbe koja kvalitetom i umjetničkim nadahnućem osvaja nagrade i priznanja gdje god da se pojavi na natjecateljskim smotrama, festivalima i drugim druženjima.

Ovo nam je bio povod odlaska u vrući Imotski, posjet promicateljima imotske glazbene kulture da vidimo kako neumorno vježbaju za svoje skorašnje nastupe.

Danas orkestar čine uglavnom učenici navedene glazbene škole, točnije učenici osnovne i srednje škole te nekoliko njihovih profesora i glazbenika. Koliko uistinu kulturno i glazbeno umjetnički vrijede, pokazuje podatak kako su gostovali po cijeloj Hrvatskoj, BiH, Sloveniji, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Njemačkoj, Austriji, Luxembourgu, Slovačkoj, Italiji… Na državnim natjecanjima puhačkih orkestara osvajali su zlatne plakete i posebna priznanja, kao i nagrade iz susjednih gostujućih država.
Nadalje, snimili su dva CD-a pod nazivom „Glazba s Modrog jezera“, a u pripremi je treći.

Važno je istaknuti da je HPO Gradska glazba Imotski dobitnik Povelje Splitsko-dalmatinske županije, Nagrade grada Imotskog. Trenutno na dužnosti predsjednika Glazbe nalazi se Marko Brečić, a posljednjih dvadeset godina umjetnički i dirigentski ravna glazbom prof. Ivan Glibota Crni. U njoj je naučio osnove sviranja baritona i trombona. Pripremnu i srednju glazbenu školu završio je u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu, a 1981. g. diplomirao je na Glazbenoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Marcela Fuchsa, na odjelu za trombon.
Nadalje, utemeljitelj je i dugogodišnji ravnatelj Glazbene
škole Dr. fra Ivan Glibotić u Imotskom gdje je i učitelj limenih puhačkih glazbala. Sudionik je više seminara kod priznatih europskih i hrvatskih pedagoga. Dugogodišnji je član Hrvatskog društva skladatelja. Predsjednik je Zajednice puhačkih orkestara Splitsko-dalmatinske županije. Sa svojim učenicima (solistima, komornim sastavima i orkestrima) dobitnik je brojnih državnih i međunarodnih nagrada, a kao glazbeni pedagog i kulturni djelatnik, dobitnik je povelje i nagrade Grada Imotskog, Splitsko-dalmatinske županije, grada Lastova, Radio Imotskog, Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, uz bezbroj zahvalnica.

Više u kategoriji: Glazba

D. Šabić, mag. nov.