Apolitični

Hologrami stupaju na scenu: Prikaze s pozornica i govornica spuštaju se u mase!

Najprije su hologrami pokušali zauzeti koncertne pozornice i scenu u liku pokojnih pjevačkih zvijezda, zatim su krenuli na turneje ne bi li sredovječnima vratili mladost i oživili staru slavu, a onda su njihovi tvorci i korisnici ipak zaključili da je pametnije da služe kao tobožnje žrtve i posluže u razvijanju terapija. Hologramska tehnologija još je gotovo u povojima, ali budi apetite. S mrežom 5G trebala bi procvasti u svim granama. Već se vježba u marketingu

Nema veze što to nije ABBA, već su ABBAtari – ljubitelji Šveđana su u deliriju. Prema mišljenju mnogih najveća pop-grupa svih vremena uskrsnula je pred svojim obožavateljima tako što su Agnethu, Björna, Bennyja i Anni-Frid uspješno zamijenili njihovi holografski avatari, odnosno ABBAtari. Od svibnja izvode nekoliko koncerata tjedno u Londonu i tako će biti sve do kraja svibnja 2023. Povod je predstavljanje novog albuma ‘Voyage’.

Skupina je na specijalnim efektima radila s tvrtkom Georgea Lucasa Industrial Light & Magic, a računalno izrađene slike prikazuju Agnethu, Björna, Bennyja i Anni-Frid u naponu snage, onako kako su izgledali sedamdesetih godina. Ništa lošije nije prošlo ni pojavljivanje na Coachelli 2D hologramskog repera Tupaca Shakura još 2012.; izradio ga je studio Digital Domain upotrijebivši glumca i dvojnika. Hologramska Whitney Houston nastupa pak u Las Vegasu, a DJ i producent Eric Prydz na koncertima već nekoliko godina upotrebljava hologram.

Hologrami su, očito, sve prisutniji u glazbi i zabavi, ali mogu se također upotrebljavati u industriji, medicini, vojsci, oglašavanju, telekomunikacijama, umjetnoj stvarnosti i umjetnosti. Holografski sustavi nezaobilazan su dio skenera u trgovinama te služe kao zaštita za kreditne kartice, vozačke dozvole i proizvode. Čak se i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ukazao u lipnju kao hologram na pariškom sajmu VivaTechu kako bi dobio pomoć u ratu.

Stvarno-nestvarni pacijenti

Studenti medicine na Sveučilištu Cambridge u Ujedinjenom Kraljevstvu, primjerice, obučavaju se na holografskim pacijentima u mješovitoj stvarnosti HoloScenariosu. Sveučilište razvija tu tehnologiju s Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trustom i američkom tvrtkom GigXR koja se bavi holografskom zdravstvenom skrbi.

S pomoću uređaja za mješovitu stvarnost studenti uranjaju u obuku, pri čemu sve osobe u prostoriji vide kao i u stvarnosti. Predavači mogu prilagoditi težinu predavanja i okolnosti obuke, a studenti u stvarnom vremenu odmah mogu vidjeti posljedice svojih postupaka.

Za sada s pomoću holograma uče kako utvrditi i liječiti astmu, anafilaktički šok, plućnu emboliju i upalu pluća. Napredne srčane i neurološke holoprimjere GigXR najavljuje za drugi ove godine.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay