Apolitični

Hoće li umjetna inteligencija uzeti naše poslove? Četiri su argumenta protiv i samo jedan za

Umjetna inteligencija u novije je vrijeme vrlo vruća tema, o njoj se često priča, piše i sve je više novih istraživanja koja se bave i tehnologija koje koriste umjetnu inteligenciju.

Samo u posljendjih 10 godina broj znanstvenih istraživanja koja se bave umjetnom inteligencijom povećao se čak 20 puta. Podatak je to koji je tijekom online predavanja na CARNET-ovoj konferenciji “Izazov Prihvaćen!” iznio dr. sc. Markus Schatten, profesor s Fakulteta organizacije i informatike (FOI) u Varaždinu.

Schatten je naveo čitav niz primjera poslova koji su iščezli zbog napretka tehnologije i strojeva zbog kojih su ti poslovi s vremenom iščezli. Naglasak je ovdje na činjenicu da ti poslovi nisu nestali preko noći te da je tu uvijek bila riječ o procesu i prilagodbi novom tržištu rada. Tako su primjerice pojavom perilice rublja nestale pralje, automatizacijom rada lifta nestali operateri lifta, pojavom čitavog niza strojeva nestala su i mnoga radna mjesta na proizvodnim trakama, itd.

No, tehnološki napredak otvorio je i nova radna mjesta, a primjer jednog takvog je i community menadžer, koji je sa strelovitim razvojem platformi društvenih mreža postao nužnost za mnoge tvrtke. Tu su i e-sportaši te influenceri svih mogućih vrsta, koji na raznoraznim društvenim platformama svoje profile ili video kanale pune sadržajem od kojeg zarađuju zbog velikog broja korisnika društvenih mreža koji pregledavaju taj sadržaj. Da ne spominjemo eksploziju radnih mjesta u čitavom IT sektoru, jer svu tu tehnologiju netko mora održavati i unaprijeđivati je.

Zaključno, ako se bojite da će umjetna inteligencija ubrzo ugroziti vaše radno mjesto, takva bojazan je zasad neopravdana, a čak i da je tako, opet postoji vremenska prilagodba, jer ništa pa tako ni poslovi, ne nestaju preko noći.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay