Apolitični

Hoće li SAD postati novo žarište koronavirusa, opasnije i tragičnije od kineskoga?

Najveći broj promašaja i katastrofalnih odluka u dosadašnjoj borbi protiv širenja pandemije dogodio se upravo u SAD-u.

U šest tjedana Kina je svojim drakonskim mjerama ukidanja slobode kretanja uspjela suzbiti daljnje širenje novog koronavirusa unutar svojih granica. Pokrajina Hubei u subotu je, prema izvješću SZO-a, imala samo 41 novi slučaj odnosno ukupno 67 707 slučajeva od početka izbijanja epidemije. Sve ostale kineske pokrajine imale su samo tri nova slučaja, a Kina je ukupno prijavila 80 695 slučajeva. Ako zbog povratka stotina milijuna radnika-migranata odnosno svih onih koje je početak epidemije zatekao izvan mjesta stanovanja ne dođe do novog vala širenja zaraze, za Kinu je sada, ali i u narednim tjednima i mjesecima, najveća opasnost „uvoz“ koronavirusa iz inozemstva.

Glavni krivac za ovakvu neoprostivu blamažu države koja je u 2018. imala ukupnu potrošnju na zdravstvene usluge od 10 586 dolara po stanovniku američki je predsjednik Donald Trump. Samo za usporedbu, Njemačka je iste godine imala potrošnju od 5 986 dolara, Hrvatska 1 716 dolara, a Kina 688 dolara po stanovniku. SAD ima CDC, ponajbolju agenciju za prevenciju i borbu protiv zaraznih bolesti, koju Trumpova administracija već šest tjedana sprječava u obavljanju svoga posla sve u nadi kako će zabranom širenja upozorenja o neminovnoj pandemiji zadržati dioničke indekse na povijesno najvišim razinama i na taj način osigurati reizbor Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u studenome ove godine.

Kako sada stvari stoje, Trump u povijesti sigurno neće biti zapamćen po rekordnom rastu dioničkih indeksa, ali će ga nažalost pamtiti po elementarnoj nesposobnosti upravljanja najvećom zdravstvenom krizom u proteklih sto godina. Koliko je uopće moguće uspješno primijeniti drakonske mjere po uzoru na kineske nad američkim građanima vidjet ćemo u narednim tjednima.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay