Apolitični

Hoće li i glazbenici krenuti u štrajk zbog prijetnje umjetne inteligencije?

Glumci i scenaristi u Hollywoodu već su neko vrijeme u štrajku kojim žele izboriti bolje radne uvjete, ali i zaštititi se od umjetne inteligencije koja bi jednom mogla odrađivati njihov posao, što znači da bi mnogi mogli ostati bez posla. Za njih je posebno zabrinjavajući prijedlog Saveza filmskih i TV producenata prema kojem žele iskoristiti umjetnu inteligenciju kako bi sačuvali digitalne replike glumaca koje bi onda mogli koristiti u filmovima, bez potrebe za glumcima od krvi i mesa.

Da bi generativna umjetna inteligencija mogla postati velika prijetnja kreativcima, mogli smo se uvjeriti i na primjeru dosad objavljenih AI pjesama. Pjesma “lažnih” Drakea i Weeknda za koju je u potpunosti zaslužna umjetna inteligencija brzo je postala hit na internetu, no povučena je sa streaming servisa zbog kritika o kršenju autorskih prava.

Hoćemo li u budućnosti zaista slušati pjesme u potpunosti napravljene u digitalnim alatima ili će u glazbi i dalje ostati presudan ljudski faktor i pravi, ljudski glas, pokazat će vrijeme, no čini se da ni glazbenicima nije svejedno te sada čak i oni spominju mogućnost štrajka.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay