Apolitični

Hoće li ‘delta soj‘ stopirati covid putovnice u Europskoj uniji? Odluka Njemačke razbjesnila Bruxelles

Nagli porast delta varijante mogao bi pokrenuti odredbu kojom se suspendira prihvaćanje certifikata

Potvrda o lakšim putovanjima na razini cijele Europske unije stupa na snagu u četvrtak, u vrijeme ljetnih odmora u Europi, no zaraznija delta varijanta koronavirusa već prijeti smanjenju njezine upotrebe. 

Dokument EU-a, odnosno QR kod dostupan u digitalnom obliku na pametnim telefonima ili u papirnatom obliku, pokazuje je li putnik cijepljen jednim od cjepiva koje je odobrila EU (BioNTech/Pfizer, AstraZeneca, Moderna ili Johnson & Johnson), je li prebolio covid-19 ili ima negativan test na koronavirus. 

No nagli porast delta varijante, koja je prvi put otkrivena u Indiji, a sada se širi u bivšoj članici EU-a, Britaniji, mogao bi pokrenuti odredbu “emergency brake” (ručna kočnica) kojom se suspendira prihvaćanje certifikata. 

Njemačka je već najavila zabranu ulaska putnicima iz Portugala gdje je delta varijanta postala dominantna. Izuzeti su samo njemački državljani i stanovnici koji pri povratku u Njemačku moraju biti dva tjedna u karanteni. 

Odluka Berlina razbjesnila je Bruxelles, a Reynders je rekao da “trebamo izbjegavati zabrane putovanja” unutar EU-a i istaknuo da se Njemačka prvo trebala konzultirati s partnerima. 

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay